Азијски џиновски стршљен - највећа врста на свету

Хорнети су највеће еусоцијалне осе на свијету. Они подсећају на своје најближе рођаке, жуте џепове. Хорнети припадају родовима провеспа и веспа . Хорнети се могу разликовати од осталих осе њиховим заобљеним сегментима трбуха и великим горњим рубовима на глави. Азијски гигантски хорнет и његове подврсте назване јапанским дивовским стршљенима су највећи стршљени на земљи. Стршљени су поријеклом из тропских и умјерених локација у источној Азији.

Азијски џиновски стршљени имају просечну дужину тела од око 1, 8 инча, жицу од 0, 24 инча и распон крила од 3 инча. Краљичински џиновски стршљенови прелазе дужину тијела од 2 инча док радници достижу максималну дужину од 1, 6 инча. Јапански дивови стрше имају распон крила од 2, 4 инча и могу постићи дужину тела до 1, 8 инча. Азијски џиновски стршљени имају већи распон крила него јапански дивови.

Изглед

Без обзира на секс, азијски џиновски стршљени имају смеђу антену са жуто-наранџастом базом. Њихове главе су светлије нијансе наранџе са оцелима и очима које су тамно смеђе или црне. Ови стршљени се разликују од других врста стршљена својим наглашеним клипеусом и великим генама. Имају наранџасте мандибуле које имају црни зуб који користе за копање. Имају тамно смеђи грудни кош са два сива крила. Њихове предње ноге су светлије од њихових задњих и средњих ногу. Основе предњих ногу стријелаца су тамније од осталих. Њихови абдомени имају наизменично наранџасто-жуту нијансу и црне или тамно браон траке. Шести сегмент свих азијских џиновских стршљена је жут. Ова створења имају жицу од 0, 24 инча која има јак отров. Мушки хорнети личе на женске стршљене, али немају жаока.

Понашање

Азијски џиновски стршљени су неустрашива и агресивна бића која се хватају пчеле меда и друге кошнице Веспа . Они имају тенденцију да нападају пчеле и добијају ларве, пупе и одрасле као храну. Један извиђач може пажљиво приступити колонији пчела док ослобађа неке феромоне како би привукао своје пријатеље у кошницу. Познато је да разарају медоносне пчеле, посебно западну медену пчелу. Један хорнет може убити више од четрдесет пчела у минути користећи своје снажне мандибуле. Због тога само неколико хорнета може уништити цијелу колонију у року од неколико сати. Азијски џиновски стршљени могу летјети брзином од око 25 миља на сат и покривати око 60 миља на дан. Они су друштвена бића која заједно раде у колонији.

Дистрибуција и станиште

Ови стршљени могу се наћи у источној Азији, посебно у Шри Ланки, Индији, Непалу, Тајвану и Кореји, али су прилично уобичајени на планинама Јапана. Насељавају шуме у високим надморским висинама, како у умјереним тако иу тропским подручјима гдје могу изградити гнијездо. Гнездо стршљена је утврђено оплођеним грмљем (краљицом) које бира гнијездо у којем може почети своју колонију. Стварају своја гнијезда копајући се на мјестима близу поквареног коријења бора или кооптирају у већ постојећем тунелу који су ископали глодавци. Они више воле да се гнијезде у низинским шумама и ниским планинским предјелима.

Рецоммендед

Цаллиопе Хуммингбирд Фацтс: Животиње Сјеверне Америке
2019
Религиозна уверења у Костарика
2019
Еастерн Рифт Валлеи (Грегори Рифт) - Географија Африке
2019