Буффало Фацтс: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Амерички бизон (Бисон бисон), или бизон, сматра се највећом копненом животињом која данас живи у Сјеверној Америци. Мушки бизон може да расте и до шест стопа, мерено од копита до рамена. Ови 'бикови' могу тежити између 1.000 и 2.000 фунти. С друге стране, типични женски бизон ('крава') може досећи висину од 5 стопа, а може тежити између 800 и 1.000 фунти. Америчко бизоново крзно је смеђе, дуге и длакаве, а испод браде има браду и гриву. Његов дугачак реп има осебујну групу косе на крају. Глава животиње је веома велика, са два кратка црна рога, а биволи имају велику грбу на раменима.

Диет

Упркос свом застрашујућем погледу, амерички бизон је обавезан биљојед. Буффалоси су плодни пашњаци, обично обедују на разноврсним травама, биљкама и шашима. Понекад их се види како једу бобице и лишајеве. Повраћају своју храну, а затим је преживају као преживање пре него што је коначно увуку, као и други преживари сисари. Током зиме, бизони одлазе са снега да би дошли до вегетације уз помоћ својих великих глава и чврстих копита.

Хабитат анд Ранге

Амерички Буффало може се наћи у равницама, долинама ријека и преријама у већем дијелу Сјеверне Америке. Заједно мигрирају у групе познате као стада. Некада су живели у великом броју на Великим равницама Северне Америке и били су веома важни за индијанска друштва која су користила сваки део својих трупова за храну, одећу, алате, посуде за складиштење и материјале за склониште. Нажалост, око 50 милиона буфала је убијено због спорта, крзна и хране у вековима после европске колонизације у њиховом домицилном подручју, чиме су индијанцима порицали њихове најзначајније изворе хране и већину других потреба свакодневног живота. Из тог разлога, број бизона се брзо смањио на само неколико стотина. Тренутно, они су се благо опоравили, а око 200.000 бизона је живо, раштркано по ранчима и дивљим резерватима. Многи бизони се узгајају на великој скали за своје комерцијално одрживе изгледе за производњу меса. Хибридни прелази између америчких бизона и говеда се називају беефало, док се хибриди говеда и еуропских бизона, или мудраца, називају "зуброн".

Понашање

Амерички бизон почива током топлих сати дана, жваћући жвакање или ваљајући у блату и прљавштини. Често је веома активан у раним јутарњим сатима иу касним поподневним сатима када су температуре хладније, али је и даље присутна свјетлост. Стада бафала нису уједначена, а популације различитих подручја могу се састојати од потпуно различитих група. Такве контрастне групе могу се видети у мешовитој групи од 20 жена и младих мушкараца у једној области, док група мушкараца до 20 година такође може да живи заједно у близини. Међутим, чешће, одрасли мужјаци и женке углавном остају одвојени, осим током сезоне парења. Свака група мушког бизона ће бити вођена алфа мужјаком, док ће доминантна женка водити групу крава са једном сполу.

Репродукција

Када женски бизон достигне између две и три године, биће спреман да се пари. Мужјаци, с друге стране, можда нису спремни за парење све док не наврше шест година. Сезона парења Бисона почиње у јулу и завршава се у септембру. Током сезоне парења, мужјак Бисон ће пратити женске групе и одабрати партнера за парење, након чега мужјаци "навлаче" своје одабране женке. Мушкарац има жену тако што остаје између женке и остатка њеног стада. Ова фаза може трајати само неколико минута до неколико дана. Ако жена не жели да се пари са мужјаком, она ће га напустити. Мужјаци ће застрашити и понекад повриједити друге мушкарце који покушавају да се приближе жени која се тренутно скрби. Борба у мушком бизону може укључивати закључавање рогова, главу и гурање. Око девет мјесеци након успјешног узгоја, женка Бисон ће обично родити само једно теле, а она ће остати у изолованом подручју да би родила. Новорођенче је црвенкасто-смеђе боје, које може брзо стајати након рођења, а мајка и њено дијете ће остати потпуно изолиране неколико дана након тога. За два месеца, теле ће развити своје рогове и рамена, а до седмог месеца, теле ће углавном бити одбијене.

Претње

Главна претња бизонима су непогрешиво неодговорни људи. Путем разних индиректних и директних путева, људске активности које се дешавају у Бисонсовим домовима често не дозвољавају да живе као дивља животиња, и да се баве својим виталним, природним улогама у својим травњацима. Мада постоји мала вероватноћа да ће бизон изумрети због распрострањеног сточарства и мјера за очување животиња, они се сматрају "еколошки изумрлим", јер данас практички ни један амерички бизон не живи неометано људским активностима на отвореном простору данас. Вецина њихових познатих гомилајуцих земљиста вец је ван граница због противљења стоцара. Нажалост, чини се да су дани великих стада дивљег бизона лутали по северноамеричким Великим равницама сада нестали.

Рецоммендед

Милл Ендс Парк: Мистериозна прича о најмањем парку на свету
2019
Шта је француска кухиња?
2019
Највећи градови у Азији
2019