Цалифорниа Цондор Фацтс: Животиње Северне Америке

Физички опис

Калифорнијски кондор је класификован као Нев Ворлд вултуре и, са распоном крила од 8-10 стопа, је највећа северноамеричка копнена птица. Перје одраслог калифорнијског кондора је потпуно црно, са изузетком беле пруге која се налази на доњој страни сваког крила. У међувремену, младе птице су тамније смеђе боје. Као и друге врсте лешинара, глава калифорнијског кондора је без перја и опасна је због импозантног кукастог кљуна. Ноге су генерално сивкасте боје и, за разлику од других лешинара, његове канџе су релативно тупи и стога погодније за ходање него лов.

Диет

Као сакупљач, главна храна калифорнијске кондорске прехране је 'стрвина', пропадајуће месо већ мртвих животиња. Преферирани оброци потичу од великих, копнених сисара, као што су козе, стока, свиње, коњи, па чак и дивље пузе и медвједи. С тим у вези, повремено ће се хранити труповима мањих сисара, као што су зечеви, лисице и којоти. Осим тога, ако им то омогућава локација, чак и морски сисари као што су китови и морски лавови могу се појавити на менију кондора. Будући да немају осећај мириса, калифорнијски кондори налазе своју храну посматрајући небо за друге чистаче, као што су орлови и друге врсте лешинара.

Хабитат анд Ранге

У прошлости, калифорнијски кондори напредовали су широм америчког југозапада, као и дуж западне обале САД-а. Данас се, међутим, сматрају критично угроженим, а њихов распон је смањен на неколико малих џепова у Калифорнији, Аризони и Јути. У овим регионима, кондори се могу наћи у стеновитим грмовима и црногоричним шумама. Њихова гнезда су, у међувремену, типично изграђена на врху дрвећа, или на лицима великих литица. Тренутно постоје два светилишта посвећена опоравку кондорског кондора. То су Сискуоц Цондор Санцтуари у Сан Рафаел Вилдернесс, и Сеспе Цондор Санцтуари у Националној шуми Лос Падрес, у Калифорнијским окрузима Санта Барбара и Вентура.

Понашање

Калифорнијски кондори проводе већину свог времена летећи у потрази за храном. Док лете, познато је да досежу скоро 60 миља на сат и да постигну вртоглаве висине од преко 15.000 стопа. Птице имају сложену друштвену структуру, често раде у групама, при чему се успоставља редослед и ланац командовања кроз говор тела и низ шиштања и гунђања. Овај редослед кљуцања је највидљивији када се хране, јер це доминантне птице јести пре својих инфериорних. Изван људи, птице имају веома мало природних претњи. Ипак, познато је да се боре и да их убијају златни орлови у близини спорног извора стрвина.

Репродукција

Калифорнијски кондори обично досежу сексуалну зрелост у доби од шест година. У овом тренутку, они ће почети да траже партнера. Да би привукли партнера, мушки кондори ће се представити тако што ће окренути главу црвеном и напухати своје перје. Једном када се женка удаљи од овог приказа, пар ће постати партнер за живот. Пар ће изградити гнездо на врху дрвета или литице, где ће женка положити једно јаје сваке друге године, између јануара и априла. 53-60 дана касније, јаје ће се излећи. Млада птица ће се родити са родитељима до две године, пре него што почне самостално. У овом тренутку, родитељи ће обично креирати ново гнездо и подићи још једну младу птицу. Ово се може наставити за већину животног вијека птица, што може трајати до невјеројатних 60 година.

Рецоммендед

Нативе Рептилес Оф Перу
2019
Највећи ИКТ и телекомуникацијски сектори у односу на укупан извоз услуга
2019
Шенгенска виза: Пасош на цијели континент
2019