Царибоу Фацтс: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Карибу, уобичајено име Рангифер тарандуса, је дивља врста јелена. Они припадају великој групи копитара копитара сисаваца у Реду Артиодацтилс, који укључује и свиње, нилске коње, деве, жирафе, антилопе, ламе и многе друге копнене копитаре. Неке дефиниције укључују и одређене морске сисавце цетацеуса из ове групе, наиме китове. Карибу је жућкасто-смеђе боје са белим вратом, стражњицом и ногама и често има кратку бочну траку. Обично се мјере око 1, 2-2, 2 метра дужине, а на раменима стоје 1, 2-1, 5 метара. Често теже између 318 и 600 килограма. Њихови капути су дебели, кратки и обојени смеђе љети, а сезонски постају сиви у хладнијим зимским увјетима. У већем делу Аљаске, ове животиње су мање него у другим деловима света. Међутим, сви Карибови се значајно разликују по боји и величини између полова, са мужјацима (биковима) који су обично знатно већи од женки (краве). Штавише, рогови одраслих „бикова“ су масивни, док су одрасли „краве“ кратки и обично су неправилнији и виткији.

Диет

Као и већина миграторних животиња, Царибоу мора да се креће како би пронашао адекватну храну, а понекад чак морају да покривају и веома велике удаљености у исто време. Ове зимске животиње углавном једу лишајеве, када њихова „зелена“ исхрана живих биљака, лишћа врбе и брезе, траве и шаши постаје оскудна. Када се налази на богатој земљи, одрасли карибу може појести 5 килограма хране сваки дан. То су животиње које су добро прилагођене животу у тундри. Они имају крзно и кожу тако густу да им је омогућено да прелазе екстремно ледене реке док мигрирају.

Хабитат анд Ранге

Ово арктичко биће најчешће се сматра северноамеричким, али се може наћи иу Финској, Норвешкој и Гренланду. У Европи, карибу се назива „собом“, али се сви карипи и собови широм света сматрају делом исте врсте. Данас се процењује да око 950.000 кариба живи широм света, од којих се многи суочавају са вишеструким претњама, посебно због климатских промена које погађају Арктик и подарктичке регионе више него било која област на земљи. Ове животиње су такође угрожене због густине насељености, грабежљиваца од вукова и гризлија, као и појаве болести. Ипак, Царибоусов тренутни статус очувања је један од "најмање забринутости" у смислу опасности од изумирања. Иако су величине стада у паду у многим њиховим изворним стаништима, оне се уводе у све више и више места која никада раније нису виђена у дивљини.

Понашање

Карлице рогова расту више напријед него горе и према ван, а карибу их користи да копају у снијегу у зимским мјесецима. Имају велика копита, која често користе као алат за копање у замрзнуту тундру, посебно у оштрим северним крајевима. Њихова копита морају бити прилично велика, довољно велика да подупиру велике животиње на снијегу и служе као лопатице које их могу ефикасно премјештати кроз ледену воду. Користе своја копита као лопатице за копање по снијегу док трагају за храном. Оштре ивице копита су веома корисне за ове животиње, јер им омогућавају да копају у тврди лед и дубоко замрзнуте површине тундарских земљишта.

Репродукција

Сезона парења за Карибоу се јавља у јесен, а сезона тељења током пролећа. Конкретније, мушкарци се боре за приступ женама. У ствари, најдоминантнији су они који могу да прикупе чак 15-20 жена, како би се париле. Мушкарац за то време престане да једе и губи већи део својих резерви. Женке су спремне да рађају у мају или јуну и обично рађају једно теле. Штавише, карибу је једина врста јелена, у којој и мужјаци и жене расту рогове. Сваке године бацају рогове, а наредне године добијају нове.

Рецоммендед

Забрањени град Кине
2019
Вермонт Стате Флаг
2019
Најгушћа држава у Сједињеним Државама
2019