Чињенице црног медведа: животиње Северне Америке

Физички опис

Биномни научни назив америчког црног медведа, Урсус америцанус, једноставно значи "амерички медвед". Постоји укупно 16 подврста америчког црног медведа које су таксономи забележили до сада. Насупрот ономе што сугерише име, нису сви чланови америчких „црних“ врста медвједа заправо црне боје. Западни црни медведи често показују наговештаје цимета и смеђе боје, поред црне, док њихови источни колеге могу бити готово смеђи. Тежина америчких црних медведа може да варира значајно, у зависности од пола, старости, годишњег доба, локације и здравственог стања. Одрасли мужјаци могу да се крећу од нешто више од 100 до више од 500 фунти. Опћенито, крмаче (женке) су око 30% мање масивне од свиња (мужјака), медвједи на источној обали су тежи од оних на западној обали, а сјеверни медвједи тежи од њихових јужњачких колега. Највеће дивље црне медведе које треба ловити и убијати су премашиле 800 фунти, док су највеће у заточеништву достигле 1.000 фунти. Животиње, које имају кратке, неповратне канџе, имају равнији профил од носа до чела, и релативно дуже, мање заобљене уши, него многи други медведи. Познато је да су одрасли типични амерички црни медвед високи око 3 метра на све четири, а нос до дужине репа од око 75 инча и врло кратки репови у односу на величину тела.

Диет

Амерички црни медведи су свеједи животиње које преферирају да се хране широком палетом намирница. Њихове типичне дијете укључују инсекте, орахе, биљке, мед, воће, стрвине, мање сисаре и рибу. Њихова исхрана увелико варира у зависности од њихове стварне локације и годишњег доба. Црни медведи ће повремено убијати лосове или младе телад од јелена за преживљавање, јачајући своју репутацију као врло опортунистичке еатерс.

Хабитат анд Ранге

Медвједи, који су одлични алпинисти, сматрају се најмањим, али најраспрострањенијим медвјеђим врстама медитеранског континента. Њихова популација, по неким процјенама, износи око 1 милијун јаких, а помогли су јој и дивљачи и природне паркове у Мексику, Сједињеним Државама и Канади. Познато је да црни медведи углавном живе у шумским подручјима, нарочито у листопадним и црногоричним шумама, али често напуштају своја конвенционална станишта у потрази за водом и храном. То често може бити резултат тога што их повремено привлаче људске заједнице, због доступности хране у развијеним регијама, као што је то у отпаду људи или на њиховим фармама и вртовима. Црни медведи су константни луталице који прелазе велике територије. Амерички црни медвједи су историјски познати да заузимају скоро све шумске регије Сјеверне Америке. Међутим, они су сада више ограничени на подручја мање густо насељена људима у САД-у, али и даље настањују већину њихових историјских регија у Канади, осим интензивно обрађених и стамбено развијених подручја Централних равница. Међународна унија за очување природе (ИУЦН) их је навела као "најмање забрињавајуће" врсте. То је због њихове велике глобалне популације, за коју се процјењује да је око два пута већа од свих осталих врста медвједа комбинованих, што је олакшано њиховом распрострањеном дистрибуцијом и прилагодљивим начином живота. Већина других врста медвједа је или угрожена или изумрла. Правна сезона лова често се нуди у разним областима како би се помогло задржавању америчке популације црног медвједа под контролом, јер су та створења пружала квалитетно месо дивљачи. Међутим, продаја дијелова медвједа је у већини мјеста незаконита, а прекршитељи закона могу изрећи строге финанцијске и затворске казне за продају. У новом миленијуму њихова географска и бројчана присутност и даље расте.

Социјално понашање

Једна особина понашања која је заједничка већини подврста америчког црног медведа је могућност да користе своје канџе и зубе да обележе стабла као облик комуникације. Ове животиње, које су у природи одвојене од младунчади и мајки, обично преферирају да се хране само. Међутим, они могу повремено толерисати једни друге када има довољно хране у одређеном региону, а умјесто тога се хране у групама. Велики проценат црних медведа је у стању хибернације, у зависности од доступности хране и локалних временских услова. На пример, медвједи не смеју да хибернирају у регионима са сталним снабдевањем храном и топлим временом током зиме.

Репродуктивне навике

Познато је да се амерички црни медвједи паре током летњих месеци и имају период гестације од 63-70 дана. Просечна жена може да роди 1-6 младунчади у свом животу, а њени младунци остају са њом годину и по дана након периода одбића који је обично 6-8 месеци. Женке црних медвједа обично постају сексуално зреле након отприлике 2 године од рођења, али се повремено могу размножавати након годину дана када њихови млади умиру из различитих разлога.

Рецоммендед

Забрањени град Кине
2019
Вермонт Стате Флаг
2019
Најгушћа држава у Сједињеним Државама
2019