Чињенице Мускрат - Сјеверноамеричке животиње

Шта су мускратци?

Мускратс (Ондатра зибетхицус) су поријеклом из Сјеверне Америке, а једина врста у роду Ондатра, која је опет једини род у племену Ондатрини. Мускратси су највећи чланови породице Црицетидае у суперпородици Муроидеа Реда Родентиа. Захваљујући њиховом "мошусном" мирису, изгледу сличном пацовима, и ријечи "мокстра", која је у Алгонкуиновим језицима блиска хомонимом њиховог имена, додијељено им је енглеско име које и данас носе. У међувремену, бинарно име мускратса потиче од нео-латинизације изворног Виандотовог имена за животињу (ондатхра) у име рода Ондатра, а име врсте зибетхицус долази од латинске ријечи која описује „мошусни мирис“ из „цибетке“ животиње у месождеру реда. Одрасли мошусни пацови обично имају дужину тела од око једне стопе у дужини од главе до стражњице, реп који је сличан дужини од око једне стопе и телесну тежину од око 3 фунте. Упркос својим густим, компактним облицима, пацови имају очне очи и кратке уши сличне онима мањих глодаваца. Док се многе мускратке одликују тамним махагонијим крзном и црвенкастим доњим дијелом, у ствари могу бити распон боја, од црне до албино с ружичастим очима. Крзно мушкрата дуго је цењено од стране фасхиониста и оних који их производе и продају и слично, а појединци који хватају у лов и хватају пацове често их сматрају лаким животињама за праћење. Они не само да остављају препознатљиве трагове док прелазе преко мокре земље, већ и остављају још препознатљивију линију стазе у песку и на тлу, јер се њихови дуги репови вуку преко земље.

Шта јести мускратс (и шта их воли да једе)

Мускратси конзумирају готово чисту вегетаријанску исхрану, показујући посебну склоност жвакању на роговима и другој воденој вегетацији. Међутим, током веома хладног времена и других времена несташице хране, повремено ће конзумирати и водене и амфибијске животиње, нарочито мале рибе, шкољке и жабе. Због своје велике популације и широке дијаспоре, пацови су важни извори хране и за многе друге животиње. Свака врста животиња које воле месо, укључујући велике рибе, птице грабљивице, гмизавце и дивље мачеве и очњаке, редовно конзумирају мускратсе. Осим тога, месо и крзнени мошусни зубари се већ дуго користе од стране индијанских народа.

Мускрат Енвиронментс

Због њиховог брзог раста и квалитета њихових крзна, комерцијално узгој мушкрата постао је популаран током времена, а животиње су уведене у такве сврхе у многим подручјима изван њиховог природног распона, често са нежељеним посљедицама ометања околине које су направиле своје нове домова унутар. Данас, пацови живе не само у Канади и САД-у, већ иу Албанији, Аргентини, Аустрији, Белорусији, Белгији, Бугарској, Чилеу, Чешкој Републици, Естонији, Финској, Француској, Немачкој, Гибралтару, Мађарској, Италији, Јапану, Летонији, Литванија, Мексико, Молдавија, Монголија, Холандија, Пољска, Румунија, Руска Федерација, Словачка, Словенија, Шведска, Швајцарска и Украјина. У многим од ових локалитета, они се сматрају инвазивним врстама и третирају се као штеточине. Како се мочварна подручја деградирају климатским промјенама, људским развојем и изградњом, те кемијским отицањем и другим загађивачима, ширење мускратских гомила угрожава многе ресурсе мочварних подручја у већем дијелу сјеверне хемисфере. Посебно активности које се проводе у мокраћама често погоршавају ерозију обале и оне су отроване на многим мјестима као обичне сметње. Ово је посебно проблематично у областима Европе, Азије и Јужне Америке, гдје су постале инвазивне врсте. Проблем се погоршава због оскудице природних предатора глодаваца на овим просторима због претјеривања. С тим у вези, са њиховом способношћу да се прилагоде скоро свакој клими у којој је вода присутна, њиховим великим и честим величинама легла, као и разноликој палети исхрана пикаваца, мало је вероватно да ће ови глодавци ускоро бити угрожени дестабилизацијом.

Живот у мочварама

Мускратс имају бројне адаптације које им омогућавају да напредују у воденим срединама, и могу преживјети остајући потопљене скоро 20 минута у исто вријеме и преживљавајући. Упркос чињеници да би им ноге налик на весло биле идеалне за пливање, већина подводних пропулзивних сила пацова из њихових репова. Као и други водени сисари, они су мање осетљиви на високе нивое угљен-диоксида који се накупљају у свом крвотоку, због тога што су у стању да издрже тако дуг период без свежег ваздуха. Мускратс такођер имају сјекире које остају изван својих уста чак и када су затворене, омогућујући им да гризу под водом док задржавају дах. Мускратови често живе заједно као 'нуклеарна породица', која се састоји од мајке, њеног партнера и младих, иако су то обично у близини других породица у локалним заједницама пандора. Саградили су кућу, названу лођа, која је у облику куполе направљена од околне вегетације и блата. Мускратс се више шире на отвореним воденим површинама, али у напредним рибњацима са роговима, чак 40 може да живи у једном јутру мочварног простора. Просечан животни век је 1-3 године у дивљини, али може да живи до 10 година у заточеништву.

Умножавање као мускрат

Мускратс се обично размножава од раног пролећа до касног лета, са лавовским делом младих који се рађају између априла и јуна. Гестација траје око 4 недеље, а бебе су без длаке и ситне, тежине мање од унце по рођењу. Мајке имају између три и шест младих по леглу, и имају два или три легла годишње. Мускратсе могу да пливају до старости од три недеље, и обично се одлежу отприлике недељу дана након овог времена. Мужјаци у суштини немају улогу у одгајању младих, а мајке то раде готово у потпуности. Иако има веома стабилно становништво у њиховом природном домету, локално становништво доживљава масивне флуктуације од сезоне до сезоне, опћенито доживљавајући драматичан пораст и каснији нагли пад популације у цикличном узорку гдје сваки циклус траје око десет година. Преко њиховог природног домета, веома је мало места где се популације азотраца сматрају "угроженим".

Рецоммендед

Забрањени град Кине
2019
Вермонт Стате Флаг
2019
Најгушћа држава у Сједињеним Државама
2019