Фацтс оф Цоиоте: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Којот је научно познат по свом биномном имену, Цанис латранс, а налази се у истој породици као и домаћи пси, лисице и вукови. Постоји око двадесет подврста у оквиру заједничких врста којота, укључујући Плаинс, Мекицан, Салвадор и Моунтаин Цоиоте. Свака од ових подврста има мале разлике у обрасцима и величинама длаке које их разликују једна од друге. Због присуства толико подврста којота, тешко је рећи да су специфичне физичке карактеристике уобичајене међу врстама уопште. Међутим, постоји неколико заједничких особина. То су величине којота, а нос до репа од 0.9 до 1.35 метара за одрасле којоте. Мужјаци имају тенденцију да буду нешто дужи од женки истог узраста. Распон тежине мушких којота је 8-20 кг, док је код жена 7-18 кг. Боја крзна којота варира са годинама, подврста и физичке локације којота. Најчешћи основни узорци боја су црвени или смеђи. Додатне ознаке раштрканих црних, белих или сивих трагова и мрља у неправилним узорцима дају још много тога још. Којот има танку главу са шиљатим носом и истакнутим ушима. Реп зрелог којота одраслих је обично између 40 цм и 46 цм. Друга карактеристика је да је реп обично окренут надоле док се којот помера.

Диет

Младунци којота се ослањају на млеко од мајке током прва два месеца живота. Након одбића, одрасли којоти су чисто месождери. Њихов главни плен укључује мале животиње као што су вјеверице и дивљи зечеви. Они хватају свој плијен нападајући с предње стране и гризући своје вратове како би искрварили мање животиње. Остали на листи својих плена укључују дикобране и мале глодаре као што су мишеви. Због мале величине ових животиња, којоти обично лову сами. Они такодје нападају стоку, са овцама које су на врху листе циљева, и бацају добар посао за већ мртве лешеве свега што би могли наићи.

Хабитат анд Ранге

Становање којота се назива брлог. Они могу тамо живјети сами, у привременим пакетима или у нуклеарним породичним јединицама. Којот је поријеклом из Сјеверне Америке. Сматрају се „најмање забрињавајућим“ у смислу угрожености, с обзиром на њихову широку дистрибуцију и велику популацију у овом региону. Иако су пре колонизације Европе и којота насеља били концентрисани на садашњем америчком југозападу, Велике равнице Канаде и Сједињених Држава, и северни Мексико, 19. и почетком 20. века видели су како се простиру готово у целини континента. Много тога је било резултат мањег броја способнијих предатора, као што су вукови, који су били присутни због претјеривања, и којоти који су посегнули у своје бивше домене.

Понашање

За разлику од већине чланова породице паса, којоти се не ослањају на пакете или породичне јединице за преживљавање. Они су такође знатно мање агресивни, што се види у њиховом избору мањег плијена и склоности да се што више скупе. Они, међутим, постају агресивни када је у питању борба за територијалну доминацију, иако обично не за права парења са другим којотима. Којоти комуницирају користећи различите звукове лајања, као и физичке знакове. Хормони и мириси (феромони) такође се користе у такве сврхе, посебно у сезони парења.

Репродукција

Којоти су искључиво моногамни и обично живе у нуклеарним породичним пакетима. Њихова сезона парења обично се јавља усред зиме. Женке, када су “у топлоти”, ослобађају мирисе који ће привући неколико мушкараца. За разлику од већине других дивљих животиња, нема борбе за њено одобрење. Након што жена направи свој избор, остали мушкарци ће се повући, остављајући пар да прође кроз период од два до три месеца, који се може поредити са удварањем код људи. Такви обрасци нису уобичајени у животињском царству. После копулације, гестација обично траје 63 дана, а кулминира када се младунци испоручују у јазбини. Потребно је око три или четири месеца да младунци буду спремни да напусте јазбину и постану независни.

Интеракције са другим врстама

Којоти су у сталној конкуренцији са сивим вуковима и црвеним лисицама које имају сличну дистрибуцију и исхрану. Обично нападају лисице, али се повлаче од вукова. Цоугарс и бобцатс су такође њихови природни непријатељи. Упркос уобичајеним веровањима, којоти, а не вукови или планински лавови, убијају више стоке у САД него било који други предатор. Којоти су успели да преживе, упркос растућим људским популацијама широм Северне Америке. Ово се дијелом приписује регулацији лова на којот. У прошлости су западни досељеници повремено ловили којоте за своје месо, иако су то чешће чинили због уносних прихода у трговини крзном. Иако ријетки, документовани су напади којота на људе, иако они често не завршавају озбиљним повредама у смрти. Постоје докази да су преколонијалне америчке културе можда припитомиле којоте, иако је пракса данас ријетка.

Рецоммендед

Шта је био Аболиционистички покрет?
2019
Нативе Бирдс Оф Сауди Арабиа
2019
Најмање земље у Јужној Америци
2019