Фацтс оф Моунтаин Гоат: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Планинска коза, или оно што је научно познато као Ореамнос америцанус, такође се обично назива Роцки Моунтаин коза. Врло често се налази у планинама, литицама и хладним брдима Сјеверне Америке. Планинске козе карактеришу велика копита, издужена лица, кратки репови и црни рогови. Длака на бради на брадама мушких и женских чланова врсте је присутна, заједно са дебелим, вунастим, крзненим покривачем који их одржава топлим током зиме, посебно за оне који живе у високо повишеним планинским подручјима. Планинске козе су добро опремљене за скалирање каменитих и стрмих полица, са снажним, мишићавим предњим ногама. Њихова копита нису само савитљива, већ су подржана и са чврстим гуменим јастучићима, па су ноге добро опремљене за рад са стенама.

Диет

Планина, или Роцки Моунтаин, коза, када живи у дивљини или на хладним травњацима или литицама Сјеверне Америке, уочава се прилично добро на углавном зеленој дијети која се састоји од лишајева, грмља, шаша, траве, биља, папрати маховине и лишће. Оне се добијају из биљака које расту на високом станишту ових животиња. Ове сигурне козје антилопе су страствени биљоједи који претражују већину свог времена за храну у величанственом алпском окружењу горњих Роцкиеса у Сјеверној Америци. Када се гаје за употребу као стока, они се углавном могу хранити луцерном и житарицама, као и разним поврћем, травама и воћем.

Хабитат анд Ранге

Процјењује се да популација планинских коза у Сјеверној Америци износи око 100.000 чланова. Насељавају пацифичка обална подручја и Стјеновите планине Сјеверне Америке, као и југозападне регије Аљаске. То су каскадни распон и други планински ланци Западне Кордиљере из Идаха, Вашингтона и Монтане, на сјеверу Алберте, Британске Колумбије и јужних дијелова Иукона. Као представљена врста, планинска коза се такође може наћи у државама Колорадо, Невада, Орегон, Јута и брдовитом Олимпијском полуострву у Вашингтону. Док су првенствено алпске врсте, ове козје антилопе се понекад налазе на нивоу мора у приобалним подручјима, као иу неким шумовитим копненим подручјима, у потрази за соли и другим минералима.

Понашање

Чини се да планинске козе напредују када живе у стадима и могу се сматрати веома активним у складу са годишњим добом. Током љета мигрирају у солне лизање, а пашу се током цијелог дана и ноћи. Мужјаци ове врсте ('биллиес') обично живе углавном сами или са једним или два друга мушкарца, док њихове жене (познате и као 'дадиље') живе са својом 'дјецом' (малољетним козама). Дадиље су врло агресивне када је у питању заштита своје дјеце, њихове територије и извора хране. У међувремену, мушкарци ће се често међусобно борити својим роговима због привилегије репродукције одабраним женкама. Као и већина животиња, планински козе се међусобно боре због различитих разлога, који понекад могу довести до повреде или смрти, иако се посљедња посљедица не догађа често.

Репродукција

Сезона парења за планинске козе обично траје у новембру и децембру. Живеће око 12 до 15 година, док у дивљини, док у заточеништву, живе до 20 година. Сексуална зрелост за планинске козе постиже се у старости од око 2 и по године, при чему се ритуали парења приказују и од биллија и од дадиља за ту врсту. То укључује врло специфична, понекад чак и осебујна понашања, као што су копање јама, борба између мушкараца и буљење у дадиље у дужим временским периодима.

Рецоммендед

Милл Ендс Парк: Мистериозна прича о најмањем парку на свету
2019
Шта је француска кухиња?
2019
Највећи градови у Азији
2019