Фацтс оф Ред-Таилед Хавк: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Црвено- репи јастреб ( Бутео јамаиценсис ) је огроман раптор који се обично виђа на небу Северне Америке. Често се дижу у небо или се налазе на видиковцима или траже плијен на који могу да се хране или чекају да се време промени према њиховим жељама. Ове птице грабљивице имају прилично широка, снажна крила са снажним, али још увијек прилично опасним репом боје цигле. Женке су веће од њихових мушких колега, често погрешно схваћене као орлови приликом летења. Типична тежина женског црвеног репа је око 4 килограма, а мужјак само око 3 килограма. Друга уобичајена имена за ове птице су црвени јастреб и јастреб.

Диет

Црвени јастреби се хране свим врстама малих сисара, посебно онима који се лако проналазе у њиховом природном станишту. То је оно што се назива опортунистичким хранилицама, што значи да једу све што могу пронаћи да ли је то њихово властито убијање или не, иако стручњаци сматрају да је прво пожељно. Они су строго месождери који често проналазе заплене зечева, пацова, косова, змија, па чак и малих паса и мачака. Имају одличан вид и веома су брзи ловци. Јастребови са црвеним репом могу да остану на високим местима дуго времена, стрпљиво чекајући да њихова храна дође, а затим вешто рони у једном налету.

Хабитат анд Ранге

Црвенокоси јастребови су успјешно расплодени на мјестима као што су Квебек, Флорида, Мексико, Аљаска и друге регије Сјеверне Америке. Они напредују у стаништима као што су прашуме, пустиње, травњаци, па чак и подручја у којима људи живе. Ови грабљивици су добро прихваћени од људи, често остављени сами на телефонским стубовима и повишеним подручјима у близини путева и аутопутева. Њихова популација је показала изузетну стабилност током година (2, 3 милиона у 2012. години) узрокујући да буду класификовани као животиње најмање забринутости.

Понашање

Јастребови са црвеним репом су фасцинантна бића која посматрају не само због својих импресивних ловачких вјештина, већ и због своје брзе прилагодљивости. Лако их је препознати по својим продорним криковима који су упоређени са парном звиждаљком. Када лете, то раде на великим висинама и покривају огромне удаљености у кратком временском периоду користећи своја чврста крила. Јастребови са црвеним репом су агресивни бранитељи своје територије и њиховог партнера који је очигледан када су њихова перја уздигнута и главе држане усправно. Они више воле лов у паровима и познато је да показују тимски рад, чак идући до учења како да ухвате мале животиње у својој средини. Будући да су одлични градитељи гнијезда, они бирају мјеста која су превисока за копнене животиње. У поређењу са другим јастребовима, ове птице нису тако брзе као соколи иако их њихова лукавост и интелигенција чине веома популарним у спорту соколарства.

Репродукција

Јастребови са црвеним репом су моногамни, често се парирају са само једном женском особом током цијелог живота. Женка може полагати до 5 јаја годишње, при чему се оба родитеља измјењују у инкубацији око четири до пет тједана или док се не излегну. Након излегавања, млади се брину о гнијезду до шест тједана, како мушки, тако и женски, наизмјенично их хране.

Рецоммендед

Главне битке америчког револуционарног рата
2019
Које земље и територије чине Меланезију?
2019
Петар Велики - светски лидери у историји
2019