Фацтс оф Ватер Буффало: Анималс оф Асиа

Физички опис

Водени бизон, или азијски бизон, има дугу, уску фацу, мале уши и велике рогове. Има сиво-црни капут и рогове који се не сусрећу на челу као они афричког бизона. Његови рогови су груби и имају ребрасте назупчине, а ноге имају широка копита да спријече потапање у блато. Његова висина до рамена је од 1, 5 до 1, 9 метара (59 до 75 инча), а дужина од главе до сапнице је између 2, 4 и 2, 7 метара (94 до 106 инча) према Натионал Геограпхиц-у. Дужина репа азијског бизона је 60 до 100 центиметара. Маса одраслог воденог бизона је између 1.500 и 2.650 фунти, а мушкарци су знатно већи од женки.

Диет

Водени бизон је биљојед, преживач, сточар. Према Анимал Диверсити (АД), она једе траве, биље, водене биљке, лишће, пољопривредне културе и водену вегетацију која расте уз ријеке и мочваре. Такодје се може на вријеме хранити коре или стабљике и микроалге, према Натионал Геограпхиц (НГ). Водени бизон пасе ујутру, увече и, понекад, ноћу, према АРКиве иницијативи.

Хабитат анд Ранге

Дивљи водени бизон је поријеклом из земаља југоисточне Азије. Према иницијативи АРКиве, Индија је дом великог броја становника азијског бизона, иако су и они распрострањени широм Непала, Бутана и Тајланда, посебно у резервама дивљине. Водени бизони су такође уведени у Северну Африку, Бразил, Централну Америку, и Аустралија. Његова идеална станишта се налазе у тропским и субтропским шумама или влажним травњацима. Таква станишта имају високе траве, ријеке, потоке, мочваре и расипање дрвећа. Ове шуме такође имају довољно воде за пиће, и омогућавају тим дивљим бићима да се ваљају у блату. Извештај Црвене листе угрожених врста Међународне уније за очување природе (ИУЦН) из 2008. сврстао је воденог бизона као "угрожену" врсту. Главне пријетње његовом постојању су крижање са домаћим бизонима, лов, губитак станишта и деградација.

Понашање

Дивљи водени бизон је друштвени, а не територијални. Типично стадо водених бивола састоји се од 10 до 20 јединки, предвођених доминантним, старијим, матријархом. Када је вруће, ова створења се купају и ваљају у блату да би се охладила. Ове блатне длаке штите кожу од гризења инсеката. Ако нема места за ваљање у блату, водени бизон почива у сјеновитим подручјима. У доби од око 3 године, млади мужјаци водених бивола напуштају групу да би формирали неплодна стада до 10 бикова. Старији мушкарци могу водити углавном усамљени начин живота, иако могу живјети иу близини женских стада.

Репродукција

Сексуална зрелост женског воденог бизона почиње за 1, 5 година, а за мушкарце то се дешава након 3 године према разноликости животиња. Током влажних сезона, одрасли мушкарци одлазе у женске групе и паре се са женкама еструса. Мужјаци детектују женке еструса њушењем урина и гениталија. Након парења, мужјаци су протерани од стране женки у наредних 11 до 72 сата. Један мушки водени бизон може да се пари са неколико женки и, током парења, такмичарски сукоб међу мушкарцима може довести до озбиљних повреда. Период гестације дивљег бизона траје од 300 до 340 дана, након чега женка рађа једну или две телади. Код рођења теле тежи 35 до 40 килограма, а доји се од 6 до 9 месеци. Према АД, жена у просеку произведе теле сваке две године. У заточеништву, дивљи бизон може имати просјечан животни вијек до 25 година, према Натионал Геограпхиц-у, иако ће у дивљини вјеројатно успјети само до 12 година.

Рецоммендед

Фацтс оф Ред-Таилед Хавк: Животиње Сјеверне Америке
2019
Највиши вулкани на свету
2019
Ко је изумио телефон?
2019