Где живе плави китови?

Плави кит је највећи морски сисар на свету и највећа жива животиња на свету. Животиња, чије је научно име Балаеноптера мусцулус, припада подреду званом Мистицети или китовим китовима. Одрасли китови немају зубе, већ поседују балеен плоче које су направљене од кератина. У просеку, плави кит одраслих износи између 70 и 90 стопа у дужини и теже између 100 и 150 тона. Због своје велике величине, плави китови имају неке од највећих органа у животињском царству. Њихови језици, на пример, имају тежину од око 2, 7 тона, док срце типичног одраслог плавог кита тежине око 180 килограма. Ипак, упркос великој величини, китови плаве хране се готово искључиво малим раковима познатим као крил.

Хабитат анд Ранге

Плави китови настањују већину највећих свјетских океана попут Антарктичког океана, Тихог оцеана, Атлантског океана и Индијског океана. У северном Атлантику, ови морски сисари могу бити уочени од Њуфаундленда, залива Светог Ловре, Нове Шкотске, Гренланда, Азора и Исланда. У Тихом оцеану, мале популације плавих китова могу се видјети око Корејског полуострва, у обалним водама Јапанског мора, и изван Кушира. На јужној хемисфери, ове животиње се налазе у Антарктику, Океанији и на подручјима као што је Мадагаскарска висораван у Индијском океану.

Мигратион Бехавиор

Плави китови имају двије основне сезоне; храњење и парење. Сезона храњења се дешава током летњих месеци, а за то време животиње конзумирају много крила како би се залиха хране у припреми за сезону миграције. Сезона парења почиње у касну јесен и протеже се до краја зиме, када животиње мигрирају према топлијим водама екваторијалног подручја да би се париле са другим китовима или да носе своје потомство. Током сезоне парења, велике популације плавих китова могу се уочити око Монтереј Баја, Каналских острва, Фаралонских острва, Костарике, Мексичког залива, код Анголе и Мауританије.

Зашто је миграција важна за плаве китове

Миграције играју веома важну улогу у опстанку плавих китова. Типично, ове животиње обично настањују дубоке умерене воде хладних региона, јер се већина њихове хране налази у хладним водама. Међутим, ове хладне области нису идеалне за младе телад; стога животиње морају мигрирати у топлије и сигурније умјерене воде да би родиле. Репродуктивни циклус плавих китова траје од 10 до 12 месеци, што животињама омогућава да се рађају на истом месту где се одвијао парење. Након порођаја, телад има довољно времена да се нахрани мајчиним млеком и залиха енергију за повратак у своја хранилишта.

Статус

Тренутно, плави кит се наводи као угрожена врста од стране Међународне уније за очување природе (ИУЦН). Животиње су широко ловили китоловци између 1860-их и 1960-их до точке готово изумирања. До краја ере китолова, процењује се да је више од 330.000 плавих китова ухваћено само на Антарктику, а првобитна популација је смањена на само 360 појединаца. Данас је ова врста заштићена од стране Међународне комисије за китоловство, а од забране лова на плаве китове 1966. године, њихов број стално расте. Према најновијој процјени ИУЦН-а, глобална популација плавих китова могла би бити око 10.000 до 25.000.

Рецоммендед

Најновији национални паркови у Сједињеним Државама
2019
Обновљиви извори воде по глави становника на свету
2019
Религиозна уверења у Гвајани
2019