Гиант Панда Фацтс - Животиње Азије

Физички опис

Гиант Панда је члан породице медведа. Има црно-белу, дебелу, вунену длаку која покрива торзо његовог тела. Претежно црна крзна, у међувремену, покрива очи, њушку, ноге, рамена и дуге кости зглоба. Одрасле гигантске панде су тежине до 330 фунти. Од носа до задњих делова, они су дугачки 150 центиметара (59 инча), а наглашени су репом од 10 до 15 центиметара. Њихова висина до рамена је око 90 центиметара. Џиновска панда је свеједа, и једе углавном биљке, допуњене удјелом меса од птица и малих глодаваца.

Диет

Бамбусово лишће, стабљике и изданци чине 98% дијете Гиант Панде. Али, пошто панде имају пробавне системе сличне онима код месоједа, они могу и такође ће повремено јести мале глодавце, птице и мале сисаре познате као "Пикас". Свакодневно, одрасла гигантска панда ће конзумирати 26 до 84 килограма бамбуса како би задовољила своје енергетске потребе. Гиант Пандас добијају храну на бамбусовим густим стаблима. Користећи своје издужене зглобове који се понашају као палчеви, они бацају бамбус и хране се његовим стабљикама, изданцима и лишћем. Током типичног дана, Гиант Панда ће провести невероватних 12 сати јела.

Хабитат анд Ранге

Идеално станиште за дивовску панду је умјерено широко распрострањена шума или мјешовита шума, посебно оне које се налазе у њиховој природној југозападној Кини. Доминантна популација дивовске панде у дивљини данас се простире на 20 изолованих закрпа бамбусових шума, које су подељене између шест планинских ланаца Сицхуан, Схаанки и Гансу провинција Кине. Друге, мање групе могу се наћи у планинама Минсхан и Кинлинг. Губитак станишта за крчење шума, ширење људске популације и криволов су главне пријетње с којима се Гиант Панда данас суочава. Због ових претњи и других, Гиант Панда је наведен као "угрожен", и један је од најређих медвједа на свијету данас. Према подацима ВВФ-а, који је провео посљедњи попис великана Панде у 2014. години, 1, 864 припадника ове врсте данас остају у дивљини.

Понашање

Гиант Панда води усамљени начин живота. Углавном је мирна и избегава конфронтацију, али ће се жестоко борити ако им се угрожавају младунци. Гиант Панда користи своју физичку снагу и снажне чељусти и зубе како би узвратио ударац. Иако изгледа гломазно, Гиант Панда може да се попне на дрвеће и плива прилично спретно. Са шестомесечном старошћу, Гиант Панда младунци већ могу да се попну на дрвеће. За разлику од других пасмина медвједа, Гиант Панда не хибернира током зиме. Када једу, они заузимају седећи положај са својим задњим ногама испруженим испред њих. Гиант Панда означава своје територијалне путеве прскањем мокраће, дрвећем и трљањем по предметима.

Репродукција

Гиант Панда је сексуално активан током сезоне размножавања која траје од марта до маја, а репродуктивна стопа је око једног младунца сваке две године. Типично младунче достиже полну зрелост између 5, 5 и 6, 5 година. Дивовске панде имају оштар осећај мириса који ће мушкарци користити да би избегли један другог, као и да лоцирају женке "у топлоти" (током њиховог Естроус циклуса) за парење. Женка се може парити с неколико мушкараца који се натјечу за њу 2 до 4 дана. Период трудноће траје између 95 и 160 дана, а обично се добија само једно младунче. Близанци, међутим, имају већу вероватноћу да се роде у заточеништву, где се вештачка оплодња често користи да их се импрегнира.

Рецоммендед

Фацтс оф Ред-Таилед Хавк: Животиње Сјеверне Америке
2019
Највиши вулкани на свету
2019
Ко је изумио телефон?
2019