Која је најмања врста јелена на свету и где је пронађена?

Најмањи јелен на свету су две врсте јелена јужне Америке (северни и јужни јелен Пуду) које припадају роду Пуду. Јужни пуду се налази у југозападној Аргентини и јужном Чилеу, док је северни пуду из Перуа, Еквадора, Колумбије и Венецуеле. Јужни пуду је наведен као близу угрожен у 2009, док је северни пуду угрожена врста.

Опис

Пудус има заобљене уши дугачке око 3, 1 инча, црне очи и црне носове. Сексуални диморфизам код ових врста укључује чињеницу да свим женским пудусима недостају рогови, док мушки имају шиљасте рогове. Њихови рогови нису раширени као они код других врста јелена. Пудус је обицно сваке године одбацивао своје рогове. Меду ушима стрше рогови. Њихова обојеност у боји варира у зависности од гена, пола и сезоне. Рамена и врат старих пудуса зими постају тамно браон-сиви. Имају дуга и крута крзна која су притиснута уз њихова тела тамносмеђим до црвенкасто-смеђим нијансама.

Соутхерн Пуду

Јужни пудус је нешто већи од северног Пудуса. Теже између 14 и 30 килограма, а висина рамена се креће од 14 до 18 инча. Њихови рогови су закривљени уназад и могу достићи дужину од око 3, 5 инча. Јужни пудус има тамно кестењасто-смеђе капуте који покривају рогове. Они напредују на површинама од око 6, 600 фт изнад нивоа мора.

Нортхерн Пуду

Северни пудус тежи око 13, 2 фунте и може постићи максималну висину на раменима од 14 инча. Њихови рогови су такође закривљени уназад и могу достићи максималну дужину од приближно 2, 4 инча. Њихови капути су лакши у односу на јужни пудус. Налазе се на вишим надморским висинама од 6.600 до 13.100 метара надморске висине.

Јужни пуду (десно) поред рее и капира. Уводник: Марге Судол / Схуттерстоцк.цом

Понашање

Пудус су усамљена створења која су активна увече, касно поподне и рано ујутро. Њихов дом се простире до 62 хектара са сваким пуду који има своју територију. Обично означавају ове територије великим гомилама. Пудус нису друштвена бића и једино вријеме када су у интеракцији су током сезоне парења. Неке од животиња које на њих лову укључују кугуар, Магеланову лисицу, Андреану лисицу и рогату сову међу осталима. Пудус се обично храни лишћем и виновом лозом од грмља, папрати, трава, клице и дрвећа. Ове врсте могу дуго да преживе без воде за пиће због високог садржаја воде у њиховој исхрани лишћа.

Хабитат

Пудус настањује валдијске кишне прашуме на западној обали Јужне Америке. Умерена шума се протеже од Аргентине до Чилеа и део је неотропских екозона. Кишна шума има бамбусов гушт и густу грмље које пружају савршено покривање пудуса од њихових предатора. У дрвећу Валдивиа доминирају зимзелена дрвећа и дрвеће четинара. Има релативно уску обалу која се налази између јужне Анде и Тихог океана. Јужни пудус се налази на обронцима јужних Анда на надморској висини од око 6, 600 фт.

Рецоммендед

Градови са ограничењима висине
2019
Поинт сиромаштва - јединствена места у Северној Америци
2019
Азијски џиновски стршљен - највећа врста на свету
2019