Колико врста бабуна постоје? Где живе?

Бабуни су мајмуни из старог свијета из Африке и Арабије који припадају роду Папио. У наставку је описано пет постојећих врста бабуна. Ове врсте су неки од највећих нехоминоидних чланова који припадају поретку примата.

5. Оливе Бабоон -

Маслина павијан или Анубис бабун ( Папио анубис ) је врста бабуна која се налази у 25 земаља широм Африке и стога је најраширенија од свих врста бабуна. У свом широком распону, настањује шуме, степа и саване. Маслинасти бабун је тако назван по боји длаке која изгледа издалека зелено-сива, али пажљивија контрола открива шарени капут. Име Анубис бабун потиче од псеће сличне животиње животиње сличне египатском богу Анубису. Длаке лица павијана се крећу од тамносиве до црне. Мужјаци ове врсте имају дугу косу. Мужјаци су високи око 70 цм, а женке око 60 цм. Маслинасти павијан је најслабија врста због своје широке распрострањености. Такође се суочава са неколико претњи, али случајеви прогона од стране људи се дешавају када се третирају као штетни организам.

4. Жути бабун -

Жути павијан ( Папио циноцепхалус ) је једна од пет врста бабуна која живи у светлим шумама и саванама источне Африке. Распон ове врсте обухвата земље Боцване, Зимбабвеа, Танзаније и Кеније. Бабун има танко тело, дуге ноге и руке и жућкасто-браон обојани капут. Лице жутог бабуна је црно са белим зализцима. Животиња расте на око 84 цм (мужјаци) и 60 цм (женке). Жути бабун је свејед који се храни и биљним деловима и инсектима. Бабуни су у могућности да се брзо прилагоде новим окружењима и опстану у близини људских насеља. Међутим, људи су често прогоњени од стране људи као пљачкаши усјева. Губитак станишта је присилио жуте бабуне да се приближе људским насељима.

Цхацма Бабоон -

Цхацма бабун или павијан бабун (Папио урсинус) је једна од највећих врста мајмуна и једна од 5 врста бабуна који данас живе у свету. Пајкан Цхацма настањује јужну Африку, а њен домет се протеже од Јужне Африке до Мозамбика, Анголе и Замбије. Ова врста показује доминантну хијерархију, парове пријатељства, колективну исхрану и усвајање потомака од стране жена. Иако павијац Цхацма уопште није угрожена врста, повећани контакт са људима и људским насељима због уништавања дивљих станишта изазвао је веће стопе смртности услед незгода, прогона и лова. Мужјаци ове врсте постижу телесну дужину која варира између 50 и 115 цм и тежи око 21 до 45 кг. Женке теже између 12 и 25 кг. Бабуни имају тамносмеђу до сиву боју и мужјаци ове врсте немају грива. Дугачко лице, које се спушта на доле, је најпрепознатљивија карактеристика ове врсте бабуна.

2. Хамадриас Бабоон -

Хамадриас бабун ( Папио хамадриас ) припада породици мајмуна Старог свијета и налази се на југозападном врху Арапског полуострва и на Афричком рогу. Ови бабуни су најсјевернија од свих врста бабуна. Хамадриас бабун има посебно место у египатској култури где се сматра светом животињом која има религиозни значај. Одсуство природних грабежљиваца у региону омогућава да ови павијани напредују. Бабуни показују сексуални диморфизам у обојености. Мужјаци ове врсте поседују сребрно-белу обојену длаку са израженим огртачем. Женке су смеђе и без костију. Мужјаци имају просечну величину тела од око 80 цм и имају тежину од 20 до 30 кг. Женски хамадријеви бабуни постижу телесну дужину од око 40–45 цм и теже око 10–15 кг. Иако су ови бабуни и даље сврстани у категорију најмање забринутости на ИУЦН Црвеном попису, губитак станишта због трансформације пашњака и поља представља главну пријетњу овим приматима.

1. Гуинеа Бабоон -

Гвинејски бабун ( Папио папио ) живи у малом делу западне Африке. Овде, опсег ових животиња покрива делове Малија, Мауританије, Сенегала, Гамбије, Гвинеје. У свом опсегу, Гвинеја бабун настањује суве и галеријске шуме и оближње саване. Бабун има тамно-љубичасту боју, лице без длаке и црвенкасто смеђу косу. Лице има типичну псећу њушку која је окружена малом гривом. Реп гвинејског бабуна се преноси у облику кружног лука. Ова врста је најмања врста бабуна и тежи око 13 и 26 кг. Гвинејски бабун је земаљски, свеједи и по природи, али живи у дрвећу након мрака. Животиње живе у високо организованим хијерархијама од око 200 појединаца у свакој групи. Због губитка станишта и уског распона Гвинеје павијана, животиње су класификоване као Близу угрожене од стране ИУЦН-а.

Рецоммендед

Грассландс - Ецосистемс оф тхе Еартх
2019
Шта је птица државе Васхингтон?
2019
Шта је Геодетски лук Струве?
2019