Моон Јеллифисх Фацтс: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Мјесечева медуза, њено знанствено име је Аурелиа аурита, обично се налази у групама или што је познато као "смацк" у обалним подручјима широм свијета. Иако је практично немогуће разликовати различите подврсте овог организма без опсежног проучавања њихове ДНК, све оне карактеришу појава четири репродуктивна органа, или "гонада", који су сваки обликовани као потковица, а који могу бити јасно виђене кроз њихове једноставне, прозирне 'звонце' које доминирају њиховим облицима тела. Мали пипци испреплићу обим тијела, док се оралне руке вуку из њихових центара, служећи се функцијама које се првенствено користе током храњења. Појединачна величина датог зрелог млечног желеа може значајно да варира, обично у распону од 2 до 15 инча у пречнику.

Диет

Млецни мозаик је састављен углавном од воде, која уствари цини 95% целокупног састава тела. То је месоједна животиња, што значи да се храни другим воденим животињама богатим протеинима. У њеном јеловнику су планктон, рибља јаја, рачићи и шкампи. Месечев желе не користи стопала или реп за кретање. Уместо тога, она се креће кроз пулсације које се изводе унутар свог звона, или кроз пасивно јахање морских струја у којима живе. Минималне животиње на којима се храни често су убодене жарењем ћелија Месечевог желеа (или нематоциста), које се обично налазе у облогама својих пипака. Други се уплићу у подставу свог заробљеног плијена, који се затим транспортује дуж унутарњих канала Мјесечеве медузе и на крају депонира сву храну у њен желудац.

Хабитат анд Ранге

Мјесечеви желе се могу наћи било гдје гдје има морске воде с температурама између 48 и 66 ступњева целзијуса, иако је пронађено да такођер преживљавају у водама с ниским температурама од 21 ступањ, или чак до 88 ступњева целзијуса. Они могу напредовати у водама са мешавином соли и слатке воде (бочата вода), иако се њихово звоно може појавити спљоштено у овим условима због нижих концентрација соли. Они се обично налазе у хладнијим водама Северне Америке и Европе, посебно дуж обала Нове Енглеске и Канаде. Стручњаци су забележили значајно повећање популације месечевих желеа у последњих неколико деценија, што се приписује претходним падовима у популацијама неколико врста њихових природних предатора због климатских промена и прекомерног излова. Друге пријетње њиховом преживљавању укључују бактеријске инфекције, које могу бити штетне за њихова рањива физичка стања.

Понашање

Међу многим предаторима мјесечевих желеа су веће врсте риба, птице које се обично налазе уз морске обале, друге, веће врсте желеа и морске корњаче. Месечев желе пунолетан може да живи више од 12 месеци, док њихов полип може да живи без тела до две и по деценије. Тренутно, нема стварних претњи за популацију млађарског желеа. Док неки могу изазвати убоде који могу бити фатални за људе, генерално су веома благи и уопште се не сматрају опасним. Они имају тенденцију да добро живе у заточеништву, све док им се пружају одговарајући услови. Ови услови, наравно, укључују обилну залиху рачића и других мањих водених животиња на које се могу хранити.

Репродукција

Месечеви желеи се размножавају током Љета, када се женке одрекну јаја, а мужјаци ослободе своју сперму у море у интервалима од 24 сата. Овакво понашање захтева много енергије и обично ће убити желатине у процесу. У дивљини се може очекивати да ови организми живе око пола године, и умиру убрзо након што достигну одраслу доб.

Рецоммендед

Милл Ендс Парк: Мистериозна прича о најмањем парку на свету
2019
Шта је француска кухиња?
2019
Највећи градови у Азији
2019