Панголини - шта су и где су пронађени?

Панголини су јединствени сисари који живе у Африци и Азији. Они су најпознатији по својим преклапајућим скалама које су мекане и еластичне у детињству, али постају велике и тврде у одраслој доби. Главна компонента ових вага је кератин, исти материјал који се налази у људској коси и ноктима. Такође су препознатљиви по својим јединственим покретима и изгледу. Нажалост, ове љускаве животиње спадају међу најугроженије животиње на свијету, углавном због успјешне илегалне трговине.

Врсте

Постоји осам врста панголина, од којих половина живи у Азији, а половина у Африци. Све врсте су или угрожене, критично угрожене или рањиве.

Кинески панголин (Манис пентадацтила) (Азија, критично угрожена)

Упркос свом називу, ова врста се може наћи у многим азијским земљама, укључујући Индију, Непал, Бангладеш, Мијанмар, Бутан, Тајван и наравно, Кину. Ова врста је критично угрожена и заправо је једна од најугроженијих од свих наведених врста. Велики део њиховог смањења становништва догодио се у протеклих 15 година. Главни разлог за то је криволов.

Кинески панголин је стидљив, неухватљив и екстремно неагресиван. Они су способни да се пењу на дрвеће, иако ретко раде. Ова врста је јединствена по својим ушима које стрше, као и по љускама које покривају главу.

Малајски / Сунда / Јава панголин (Манис јаваница) (Азија, критично угрожена)

Позната као Малезијска, Сунда или Јава панголин, ова врста се налази широм југоисточне Азије. Значајан је по свом афинитету према дрвећу, гдје већину свог живота проводи. Она се разликује од својих кинеских колега тако што је већа и лакша у боји, као и за поседовање својих кратких канџи. Ове канџе служе за копање мрава и термита.

Индијски / дебели крокодил (Манис црассицаудата) (Азија, угрожена)

Још једна азијска врста, Индија или панголин дебелог репа, углавном се налази на индијском потконтиненту, гдје преферира да живи у шумама. Иако се ова врста не пење на дрвеће, преферира да живи међу ниским грмљем шумског дна. Врста је класификована као угрожена и угрожена је незаконитим криволовом.

Филипински / Палаван панголин (Манис цулионенсис) (Азија, угрожена)

Ова врста се налази искључиво у Палаван на Филипинима. Иако има здраву присутност у покрајини, још увијек је класифицирана као опасност због пријетње лова. Сличан је споменутој врсти Сунда, али се може разликовати по свом мањем оквиру и глави.

Афрички белоглави панголин (Пхатагинус трицуспис) (Африка, рањива)

Најчешћи од свих афричких врста, бијело-трбушасти панголин је мали у поређењу са својим колегама. Налази се у већем делу западно-централне Африке. Ова врста је невероватно обучена у пењање на дрвеће, што доводи до тога да се понекад назива "дрво панголин".

Гиант гроунд панголин (Африка, рањива) (Смутсиа гигантеа)

Највећи од афричких панголина и највећи од свих осам врста, ова врста се може наћи широм Западне Африке, а далеко на истоку као Уганда. Због ноћне животне врсте, као и због брзо опадајуће популације, о њима се не зна много.

Темминцк'с гроунд панголин (Смутсиа темминцкии) (Африка, рањива)

Још један пример станара, ова врста је једина пронађена у јужној и источној Африци. Налази се у 15 земаља у малом броју, јер је у великој мјери угрожен губитком станишта као и криволовом. Ова врста је позната по жутој боји својих љусака.

Лонг-реп панголин (Пхатагинус тетрадацтила) (Африка, рањива)

Налази се у ограниченим подручјима у западној Африци и централној Африци, ова врста преферира да живи у дрвећу. Међутим, они су такође врло способни пливачи. Они обично имају између 9 и 13 редова скала. Ова врста је јединствена по томе што има неке дневне активности. Нажалост, ова врста је такође угрожена људским понашањем и тренутно је наведена као рањива.

Панголин Диет

Све врсте љускастих мравињака су инсекторозне, што значи да се њихове дијете углавном састоје од инсеката. Посебно воле да се хране термитима, мравима иу мањој мери ларвама. Да би пронашли оброк, они у великој мери зависе од њиховог осећаја мириса и слуха, јер имају лош осећај за вид. Имају јаке предње канџе на својим ногама које користе да копају по земљи како би пронашле плијен. Њихови дуги језици им такође помажу у истраживању тунела за инсекте. Како ове животиње немају зубе, оне гутају мала камења која им помажу у уситњавању инсеката у стомаку. Познато је и да висе са грања дрвета да би уклонили коре из дебла, што изнутра открива гнездо инсеката.

Веровали или не, панголини су познати по томе што су избирљиви. Обично ће јести само један или два типа инсеката, упркос чињеници да могу имати приступ стотинама опција. Да би се одржали, морају свакодневно јести стотине грама вредних бугова!

Понашање

Понашање ове животиње је готово једнако чудно као и њихово појављивање. Панголини су ноћни и ретко се виде током дана, са изузетком врста дугих репова које се понекад могу уочити током дана. Све врсте спавају тако што се увијају у кружну лопту.

Панголини немају јако добар осећај вида, али оно што недостаје у одељењу за визију је надокнађено њиховим веома усаглашеним мирисом. Управо ова јака способност мириса допушта панголинима да траже своју храну, јер могу да пронађу инсекте по њиховом мирису. Њихове оштре канџе помажу им у копању инсеката, као и њихови дуги језици.

Мравља скитница може бити или стабло или стан под земљом, у зависности од врсте. Све врсте су генерално веома добри пливачи и познате су по својој способности да ходају у двоножном положају. Све врсте су у историји биле веома тешке за посматрање и прикупљање података.

Репродукција

Иако се обично каже да се панголини размножавају полагањем јаја, то није тачно. Панголини су сисари, а њихов циклус репродукције одражава онај других сисара на свету.

Све врсте показују сексуални диморфизам, а мушкарци су до 50% већи од женки. Пошто су невероватно усамљена створења, они се само међусобно сарађују током парења. Мајке носе своје младе око 140 дана. Беба ће имати врло мекане љуске које ће временом постати тврђе. Док су у раном дјетињству, бебе ће путовати на леђима својих мајки. Они остају блиски са својим мајкама све док не напуне око 2 године.

Где живе панголини?

Од осам постојећих врста, четири се налазе у Азији и четири у Африци. Живе углавном на пјесковитим тлима гдје се лако могу оградити да би добили храну. Копају подземне тунеле који су дубоки до 3, 3 метра.

Све врсте увијају се у куглу кад год виде опасност, способност која опћенито помаже да се животиња заштити од великих предатора. То је зато што се његове преклапајуће скале понашају као оклоп. Остале јединствене карактеристике њихових тела су да имају кратке ноге и веома оштре канџе. Њихови језици су веома дуги и дизајнирани су за хватање инсеката.

Нажалост, панголини су најпожељнија животиња на свету. То је зато што се њихово месо сматра деликатесом и њихове скале се користе иу неким традиционалним медицинским праксама. Велика потражња за месом и вага доводи до њене илегалне трговине. За панголине се раније сматрало да су повезани са армадилом - међутим, нова истраживања сугеришу да припадају њиховом властитом наређењу званом Пхолидота . На многим местима где живе, панголини су заштићени законом. Међутим, ови закони нису увек лако спровести.

Предатори

Постоји неколико аспеката тела панголина који их чине посебно осетљивим на предаторе. Међутим, њихова тијела такођер имају јединствене начине борбе. На пример, док панголини нису у стању да загризе јер не поседују зубе, способни су да користе оштре љуске као оружје тако што се увијају у куглице, излажући оштре ивице њихове љуске непријатељима. Лавови, леопарди и тигрови су природни предатори у дивљини. Међутим, постоји једна врста чије наметање претње влада високо изнад других: људи.

Зашто су панголини жртве трговине људима?

Панголини се често убијају и користе за месо грмља, а на неким местима се сматрају деликатесом. Њихова тела углавном продају по високој цени на црном тржишту, што подстиче трговину овим животињама.

Поред тога, многи делови тела се често користе у традиционалним медицинским праксама. Верује се да њихови делови тела, укључујући и њихове скале, имају лековита својства. Мада научне студије оповргавају ова веровања, криволов панголина остаје упоран док се врста спирале ближе изумирању. Године 2011. ловци су из дивљине узели до 60.000 панголина. Око 300 панголина дневно је украдено из њихових дивљих станишта.

Панголин Фацтс

У закључку, ево неколико невероватних чињеница о "љускавим мравињацима":

  • Они су ноћни и користе свој снажан мирис помаже им да пронађу инсекте у мраку.
  • Њихов стил ходања подразумева савијање њихових предњих канџи испод ножице. Неки од њих могу ићи двапут (на двије ноге) на неку удаљеност.
  • Они су једини сисари који имају ваге.
  • Немају зубе.
  • Имају врло јаку способност пливања.
  • Када виде опасност, могу се склупчати у лопту.
  • Ако нису у стању да се увуку у куглу, имају способност да пресеку потенцијалне предаторе својим оштрим љускама.
  • Најмања врста, дугачки реп панголин, дуга је само око 30 цм.
  • Међутим, највећа врста, џиновски панголин, у просеку износи 1, 8 м (5, 9 стопа).
  • Изузетно су неприлични да би их држали у заточеништву.

Рецоммендед

Земље које немају излаз из земље
2019
Шта је Геари-Кхамис долар?
2019
Кањон Антелопе, Аризона - Јединствена места широм света
2019