Перегрине Фалцон Фацтс: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Перегрине Фалцон је птица грабљивица са дугим, широким, шиљатим крилима и кратким репом. Његова ушица за очи и горњи делови кљуна су жути. Перја на горњим деловима тела имају плаво-сиви изглед, а она на главама су црна. Њихова пера доњег дела тела су бела, иако су често обојена неким сивим. Када је зрео, сиви сокол има распон крила између 3 и 3, 6 метара (1 до 1, 1 метра) и величину тела од 14, 4 до 19, 2 инча (36 до 49 центиметара). Његова тежина се креће од 1, 2 до 3, 5 килограма (0, 53 до 1, 6 килограма). Према Натионал Геограпхицу, данас постоји око 19 познатих подврста Перегрине сокола.

Диет

Перегрине сокол се храни шишмишима и другим птицама, укључујући голубице, птице мочварице, дивље голубове, мале птице пјевице и дивље свиње. Да би ловио, сиви сокол прво уочава свој плијен из даљине користећи свој оштар вид. Затим се спушта, а затим се врти при брзинама већим од 200 миља на сат, хватајући другу птицу у пола лета. Да би сиви сокол могао да дише на таквој брзини, у ноздрвама има преграде (конусне кости) које му помажу да контролише његово дисање. Ако перегрини соколови не ухвате свој плијен на крилу у својим високим брзинама, могу се повредити. Они такодје врше изненадне ловачке нападе, у којима ће уграбити свој плијен са земље или десно од једног од мањих птица.

Хабитат анд Ранге

Сиви сокол живи на свим континентима, осим на Антарктику. Може напредовати у обалним подручјима, тропским шумама, планинама, близу пустиња, па чак и близу градова. Осим када су веома млади, одрасли сиви соколови се обично не суочавају са стварном пријетњом од људи нити од природних предатора. Током година након Другог светског рата, илегални лов и необуздана употреба пестицида ДДТ, проузроковали су смањење њихове популације, према заштити природе. Средином 1970-их, популација сељака сељака у западној Америци је смањена за 90 посто. Од тада, међутим, забрана ДДТ-а и других мјера очувања омогућила је значајно повећање популације птица. Данас се процењује да у САД и Канади постоји 1.650 парова. У ствари, 1999. година је била година када су соколови сељани уклоњени са Савезне "Листе угрожених врста" у САД-у.

Понашање

Сиви сокол су "дневне", што значи да су обично најактивнији током дана. Осим када се узгаја, сиви сокол живи у изолацији, унутар територије која је сама успоставила границе, а затим бијесно брани просторе у њима. Перегрине сокол је апекс грабежљивац, који нема саме природне предаторе. Распон територије коју успоставља Перегрине сокол зависи од доступности ресурса хране и популације других птица грабежљиваца у региону. Размак њихових гнијезда креће се од између 2 и 3, 5 миље (3, 3 и 5, 6 км) одвојено један од другог. . Неки од њих мигрирају, док други остају трајно у својим природним стаништима, опет овисни о географском положају и клими. Сиви сокол има просјечан животни вијек од 13 година, али за неке се наводи да су живјели до 25 година. Након смрти, њихова гнијезда ће и даље бити кориштена у наредним генерацијама, понекад и дуги низ година.

Репродукција

Да би се репродуковало, парови сокола се пару са партнером током сезоне парења, што обично траје од краја марта до маја. Мушки сокол ставља на излог у гнезду како би привукао женке. Након тога, када је направљено упаривање, веза се формира од стране мушког и женског, које почињу да се одмарају једна близу друге. Мушки и женски положај седе једна поред друге на избочини гнезда. Често ће буљити и гурати један другога и, наравно, другар. Пре полагања јаја, парови ће изводити антене, укључујући и ролне. Са својим везама, они ће заједно ловити као парови. Након полагања јаја, и мушки и женски ће помоћи око инкубације од 3 до 4 јаја око мјесец дана, када ће се млади младићи излећи.

Рецоммендед

Шта је био Аболиционистички покрет?
2019
Нативе Бирдс Оф Сауди Арабиа
2019
Најмање земље у Јужној Америци
2019