Поцкет Гопхер Фацтс: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Џепић је џепарац, реп, глодавац, са малим ушима и очима. Његова боја крзна може варирати од било које нијансе од бледо смеђе до готово сњежно бијеле. Џепни гопери имају дуге закривљене канџе на својим пропорционално великим предњим екстремитетима и оштре закривљене сјекире. Усне џепног гопхера затварају иза својих избочених зуба предњих сјекутића. Њихова величина одраслих се креће од 5 до 14 инча, и обично постижу тежину од око 2 фунте на врхунцу физичког сазревања. "Џепни" део његовог имена потиче од два крзна обложена џеповима образа, са отворима са обе стране уста. Према подацима Универзитета у Небраски, у САД се налази 13 пасмина џепова.

Диет

Џепар само једе биљождерну храну, укључујући корење, луковице, ризомасте траве, грмље, меснате делове биљака, лишће и стабљике биљака. У сњежним окружењима са ограниченим зеленилом, чак ће и глодати кору дрвета. Жива вегетација коју једе обезбеђује довољну количину влаге, тако да џепарима не требају други извори воде. Инцизијски зуби џепног гофера никада не престају да расту, да би се напунили они који се одвајају приликом жвакања. Они имају спљоштене моларе, као и премоларе за брушење тврде вегетације. Џепни гопери се хране како би се хранили коренима, или се појављују да би се хранили површинском вегетацијом. Они такође могу повући биљке од корена од дна према доље у своје јазбине да их једу изнутра, док остају скривени од надземних предатора.

Хабитат анд Ранге

Идеално станиште џепарца је једно са лабавим, пешчаним земљиштем, и пуно јестивог биљног покривача, као што су травњаци и поља усева. Они такође могу да живе у ниским обалним регионима, стеновитим стаништима, и на тлу са светлим текстурама које су живописне са биљем. У Сједињеним Америчким Државама, џепни гопери су најраспрострањенији у државама Вашингтону, западном Орегону и сјеверној Калифорнији. У САД, подморница Мазама је једна од најугроженијих, због губитка природног станишта до урбанизације. У извјештају Центра за биолошку разноликост из 2012. године извјештава се да је само 757 припадника Мазама подврсте остало.

Понашање

Џепар живи у јазбинама које могу да покрију између 200 и 2.000 квадратних метара укупно, и имају пречник од 2, 5 до 3, 5 инча, према Калифорнијском универзитету. Бурровс гдје џеп гопхер путује храни у року су обично тунелед на дубини од 6 до 12 инча под земљом, док су њихове трговине хране су око 6 метара дубине. Џепни гопери заптивају отворе својих јама са земљаним чеповима, које они гурну да би изронили на површину. Поцкет гопхер може бити активан током било ког и свих сати у дану. Они живе сами у својим рупама, осим у случајевима када жене брину о својим младима. Они користе свој мирис да би пронашли храну, а женка има 3 пара брадавица да нахрани своју бебу.

Репродукција

Џепни џеп је усамљени глодавац и обично се често удружује са другим чланом њихове врсте када се пари. Поцкет гопхерс се узгајају од фебруара до априла, а млади се рађају под земљом унутар гнездећих одаја. Процењује се да ће период трудноће трајати око месец дана или више, према студији Универзитета у Канзасу. Женски џепар роди 4 младе у сваком просечном леглу. Младе су без длаке, ружичасте боје и наборане при рођењу, а њихове очи и уши су затворене. Након тога, сисају мајке док их не одбију. Након што су очи отворене, оне су одбијене и, након само неколико недеља, оне се распрше од мајчиних гнезда да почну да се хране самима. Поцкет гопхерс постижу сексуалну зрелост након отприлике годину дана.

Рецоммендед

Милл Ендс Парк: Мистериозна прича о најмањем парку на свету
2019
Шта је француска кухиња?
2019
Највећи градови у Азији
2019