Птица Црвеног чвора - птице Арктика

5. Физички опис

Црвени чвор, птица тундре и арктичке Кордиљере, брзо нестаје са лица земље, а њено постојање је угрожено неодговорним људским активностима и резултирајућим климатским промјенама. Црвени чвор је мала птица, просечне величине од око 23 до 26 центиметара, и распон крила од око 47 до 53 центиметра. Птице су у зимском периоду тамно обојене, носе сивкасто перје, док током сезоне парења узгајају пругасто перје на дорзалној површини и лице и доње стране боје цимета. Птице имају мале главе и очи, и кратки, сужени и тамно обојени кљун.

4. Дијета и понашање

Црвени чворови имају разноврсну исхрану, хране се на оба дела биљке као што су лишће, плодови и семена, као и животиње као што су ракови, мекушци, инсекти и други бескичмењаци. Током миграцијске сезоне, птице се хране воденим бескраљежњацима у међуплимним зонама. Пре сезоне парења, они углавном зависе од биљне исхране, јер су инсекти ретки у то време, док се током сезоне парења углавном хране мушама и другим инсектима. Црвени чворови користе свој осећај вида да би открили своју храну у узгајалиштима тундре, као и на пјешчаним морским плажама. Међутим, у случају блатних плажа, птице копају у земљу својим кљуном да би откриле храну.

3. Станиште и домет

У љето, црвени чворови настањују високи, голи пејзаж арктичке тундре, док зими мигрирају према југу према обалним подручјима са блатним становима или пјешчаним плажама. Птице се налазе у Арктичким и тундра зонама Канаде, Русије и Европе током лета. Популације у Сјеверној Америци мигрирају у приобална подручја Јужне Америке и јужне Европе љети, док популације из Евроазије мигрирају према обалама Африке и Оцеаније зими.

2. Претње и очување

Недавна запажања научника покренула су вал забринутости међу конзерваторима и љубитељима птица о судбини црвених чворова. На обалама средњег Атлантика које спадају у летњи распон миграција ових птица, популације потковских ракова и њихова јаја брзо опадају због прекомерне бербе. Јаја ових ракова, као један од примарних извора хране за црвене чворове, тако доводе до велике прехрамбене кризе за црвене чворове. Пораст нивоа мора такође угрожава зимско миграцијско станиште црвених чворова. Популација црвених чворова која је мигрирала у Јужну Америку пала је за скоро 50% између 1980-их и 2003. Међународна унија за очување природе (ИУЦН) такође је ове птице класификовала као "Неар Тхреатенед". Децимација популације црвеног чвора је само врх леденог брега. Он открива како на целокупне водене и земаљске прехрамбене ланце негативно утјечу климатске промјене и прекомјерна берба природних ресурса од стране људи.

1. Репродукција и животни циклус

Познато је да су црвени чворови сезонски моногамни, што значи да се паре са само једним партнером током једне сезоне парења. Мушке птице показују територијалност, жестоко бранећи своја гнијезда од других мужјака. По завршетку парења, птице гнезде на тлу где женка полаже 3-4 јаја током 6 дана. Оба родитеља се онда окрећу да инкубирају јаја. Након отприлике 22 дана, јаја се излегну и пилићи који се појаве ускоро почињу да прате своје родитеље на њиховим потхватима. Мушкарац обично напушта гнездо, али жена остаје са својим пилићима све док не науче да се перу (развијају физичке способности и мускулатуру потребну за летење). Ускоро, пилићи постају потпуно независни и почињу сами да се крећу према летњим дестинацијама.

Рецоммендед

36 Националних природних знаменитости Калифорније
2019
Пољаке неприступачности наше планете
2019
САД су највише погођене индустријским загађењем ваздуха
2019