Шест врста куолла пронађених у Океанији

Куоллс су средње велике врећице које углавном заузимају дијелове Аустралије и Папуе Нове Гвинеје. Постоји шест различитих врста куоллс од којих четири живе у шумама Аустралије, док друге двије врсте насељавају грмље и тропске крајеве Нове Гвинеје. На тропском острву Папуа Нова Гвинеја налазе се бронзани куолл и нови гвинејски куолл, док северни куолл, западни куолл, источни куолл и Тигер куолл заузимају острво Аустралије. Генетски докази откривају да су куоллс еволуирали пре 15 милиона година у миоцену. Рани досељеници Океаније су говорили о куоллс као о очима због свог физичког изгледа. Шест врста варира у тежини и величини у распону од 11 до 15 лб. Од открића куоллса 1770. године од стране капетана Цоока, драстично су се смањили, а неки су изумрли у својим изворним стаништима.

Физичке особине

Куоллс су свеједи марсупиалс. Величина и тежина куоллс варирају међу шест врста. Тигрови куоллс су највећа врста код одраслих мушкараца тежине 15 фунти, док су северни куоллс најмањи са просјечним одраслим мушкарцима тежим 32оз. Имају оштру гурну њушку, дугачке репове и смеђе до црно крзно са изразито белим пјегама. Они су активни, ударају животиње, са ведрим очима и влажним ружичастим носом. Имају много оштрих зуба за одсецање плена сисара и дробљење бескичмењака. Женке имају шест сиса за дојење својих штенаца који су зависни од своје мајке док не напуне шест мјесеци.

Хабитат анд Ранге

Куоллс су поријеклом из копна Аустралије, Нове Гвинеје и Тасманије гдје заузимају шуме, грмље и травнате предјеле. Иако је шест врста било у једној тачки широко распоређено у три региона, оне су ограничене само на неколико подручја након уништавања њихових природних станишта и увођења предатора. Свака врста се разликује од специфичне географске локације где су тигар и источни куолл потпуно мезицна зона која обитава у влажним стаништима, а остали обитавају на сушним и тропским подручјима виших падавина. Куоллс бурров своје денс у логове или пећине и углавном живе сами. Њихови распони станишта могу се проширити на неколико миља, са распоном мушких куоллс који се преклапају са неколико женки за потребе парења.

Диет

Иако су куоллс класификовани као свеједи животиње, они имају претежно месну прехрану на којој се хране птицама, инсектима и малим рептилима попут гуштера. Веће врсте, као што је тигар, хране се већим сисарима као што су зечеви, зечеви и опосуми. Они такође имају тенденцију да хране орахе, воће и траву када су доступни. Као ноћне животиње, куоллс су усамљени борци и обично лову ноћу тако што лову на свој плијен прије него што га наведу. Куоллс убијају свој плијен тако што се бацају на већи плијен, тону у оштре канџе док затварају чељуст око врата. За малог плијена, они га закачу на земљу својим јаким предњим шапама док користе своје оштре зубе да би поцијепали месо. У случају шумских пожара и суше, храни се храњење на мрвицама, а понекад и по смећама и камповима у потрази за храном. Они обично добијају воду из своје хране, што их чини прилично прилагодљивим у вријеме суше.

Понашање

Куоллс су ноћна створења што значи да проводе ноћни лов и дневне одморе. За разлику од многих ноћних сисара, куоллс уживају у сунцем обасјаним данима, а не у скривеним трупцима или стеновитим пукотинама. Иако су куоллс виђени како се пењу на дрвеће, они обично живе на земљи. Једно занимљиво понашање око куоллс-а је употреба заједничких тоалета на отвореним просторима, као што су стијене. У прољеће се обично зауставља око 100 падобрана и користе се за означавање њихових територија, као и за друштвене функције. Куоллс су углавном усамљена створења, са ограниченим интеракцијама са другим куоллс, и само интеракцију током парења или током друштвених активности. Куоллс комуницирају кроз крикове, сикће, и вришти са сваким преношењем посебне поруке.

Репродукција

Мушки и женски куоллс су у интеракцији само током сезоне парења, који се јавља углавном зими. Након оплодње, набори на женском абдомену се савијају и формирају кесицу која се отвара на леђима. Све врсте имају период гестације од 21 дан након чега се мајка повлачи у своју јазбину и рађа око осамнаест младунаца. Пошто се рађају прерано, само шест младунаца може да преживи у прве две недеље и носе их у мајчиној кесици осам недеља где ће дојити једну од мајчиних шест сиса. Само тигар куолл је прави тоболац јер има праву торбицу. Код осталих врста, набори коже око мајчиних сиса дјелују као врећица за ношење и заштиту младих штенаца. Како младунци расту, они висе са мајчиног стомака и девете недеље их носи на леђима. Куоллс досеже сексуалну зрелост у доби од једне и имају животни вијек од двије до пет година.

Претње

Куоллс су класифицирани као високо угрожене врсте гдје се њихов број драстично смањује у њиховим природним стаништима. Они се суочавају са великим претњама од жабе од трске, која је уведена у Аустралији 1935. године. Одељење за одрживост животне средине и популације вода изјављује да је отровна крастача веома наметљива и да је након храњења показивала велику популацију куоллс-а. . Увођење инвазивних врста мачака и лисица повећало је конкуренцију за ресурсе хране и представљало велику пријетњу, будући да стране врсте такођер плијењују куоллс. Притисак становништва у Океанији довео је до уништења природних станишта у корист урбанизације, развоја некретнина, пољопривреде и рударства, што је довело до пада куоллс на острву. Напори очувања у Океанији на челу са Одељењем за животну средину и очување су елиминисали велике претње као што су лисице у настојању да се обнови популација куоллс и омогуће им да напредују у дивљини. Парк природе Дивљина је заробио и узгојио неколико врста критично угрожених источних и бронзаних куоллс.

Рецоммендед

Земље које немају излаз из земље
2019
Шта је Геари-Кхамис долар?
2019
Кањон Антелопе, Аризона - Јединствена места широм света
2019