Шта је птица држава Хаваии?

Нене, такође позната као хавајска гуска, је државна птица Хаваја. Вјерује се да је нене еволуирао из канадске гуске због упадљиве сличности између ове двије врсте. Нене има црну главу, лице, рачун и круну; врат у боји, сиво или смеђе перје и црне ноге. Одрасли могу нарасти до 25 инча. Дивље популације птица налазе се на острвима Хаваји, Молокаи, Кауаʻи, Мауи и Оаху.

Ендемиц То Хаваии

Нене је једна од 63 врсте птица које су ендемске на острву Хаваји. Дивље популације се налазе само на острву, па је птица најрјеђа гуска на свијету. Истраживачи и археолози верују да је јато канадских гусака слетело на острво Хаваји током миграције и да нису могле да открију пут миграције. Клима је била гостољубива и птице више нису требале да мигрирају. Нене су се прилагодиле околини и постепено еволуирале у нову врсту током хиљада година. Крила су постајала све краћа, јер птица више није требала летјети на великим удаљеностима, а ножице су се развиле до стопала налик на панталоне, погодне за хватање него пливање. Усправни положај и прилагођена стопала омогућили су да нене хода по површинама лаве.

Угрожене врсте

Нене је једна од најмање девет врста гусака које су пале на Хаваје. Осам је еволуирало и постало лако мете за грабежљивце. Само су Нене задржале способност летења и преживеле. Птице су напредовале на острву, хранећи се лишћем, цвећем, семеном и бобицама. Људи су се населили и почели ловити птице. Монгеесе су доведени са Јамајке да би контролисали пацове на плантажи шећерне трске, али су на крају ловили птице. Њихово становништво је почело да се смањује, а до 1900-их је остало само неколико расутих јата. 1911. године, конзерватори су почели да се окупљају ради очувања птица, што је навело власти да уведу забрану лова. Упркос напорима за очување, монгеесе, дивље мачке и пси, дивље свиње и други грабежљивци, наставили су да пљачкају птице. Године 1957. Хаваји су прогласили нене државном птицом у покушају да едукују јавност о важности очувања природне средине и аутохтоних врста. Гуска је додата на Федерални списак угрожених врста 1967. Око 2.000 птица остаје у дивљини са око 500 становника на Великом острву.

Рецоммендед

Застава Бангладеша - боје, симболи, значење
2019
Највећи градови у Уругвају
2019
10 најпривлачнијих путева у Америци
2019