Сиви вук: животиње Сјеверне Америке

Шта су сиви вукови?

За сивог вука ( Цанис лупус ) се каже да је највећи члан породице којој припада заједнички пас, Цанидае . Име рода, Цанис, је латинска ријеч која значи "пас", а лупус латинска ријеч која значи "вук". Латинска класификација преведена на енглески језик постаје "пас-вук". Назив "сива" користимо за опис целокупне суб-популације паса, иако сива боја не може бити доминантна боја међу свим њеним члановима. Сиви вукови су типични очњаци са дугим грмовитим репом који је често црни. Њихове боје длаке су обично мјешавина сиве и смеђе боје с јединственим ознакама лица. Боја се може веома разликовати, од беле до браон, па чак и црне. Сиви вукови су велики и тешки у поређењу са њиховим блиским дивљим рођаком којотом, или “златним чакалом”. Ноге сивог вука су углавном дуже од оних других очњака, што им омогућава да лакше превладају дубок снег. У зависности од подврсте сивог вука, њихове величине се увелико разликују и за оба пола. У типичном распону, женски сиви вукови имају тежину од 40 до 120 фунти и дужине су од 4 до 6 стопа. Одрасли мужјаци су нешто тежи, дужине од 5 до 6, 5 метара. Њихове висине на рамену, када стоје на све четири ноге, крећу се од 28 до 30 инча.

Шта сиви вукови једу?

Сиви вукови су месождери, и често хране своју храну тако што уклањају или краду плијен од других предатора. Они више воле да једу велике копитаре, као што су јелени, бизони или лоси, али можете их наћи иу лову на мање животиње. Импресивно, одрасла особа може појести чак 20 фунти меса у једном оброку. У зоолошком врту, вукови се често хране псинама или месом.

Где живе сиви вукови?

Према Међународном центру за вук, процењена популација сивих вукова на Аљасци је између 7.000 и 11.200, око 3.700 у региону Великих језера, и око 1.675 у северним стијенама. Популација сивог вука у овим регионима остала је стабилна од када су уложени напори владе да их заштити. Сиви вук је класифициран као угрожена врста од стране УС Фисх анд Вилдлифе Сервицес, углавном због еколошких промјена и других посљедица људског уплитања унутар њихових станишта. Веровање да су вукови опасни за људе је једна од претњи с којом се ове врсте суочавају. Овај страх и неспоразум представљају велику претњу вуковима јер их људи често убијају из неутемељених страхова. Најчешћа пријетња вуковом животу у насељеним подручјима је сукоб с људима због убијања стоке, што често резултира ловом и хватањем стоке од стране пољопривредника и ранчера.

Како сиви вукови живе?

Сиви вукови су веома прилагодљиви за већину станишта, без обзира да ли су та места арктичка тундра, шуме, травњаци или пустиње. Добро пролазе када постоји обиље снега, што је услов који погодује њиховом лову на плијен. Током јесењег и пролећног периода, они су активнији и чешће леже на отвореном.

Како се репродукују сиви вукови?

Сиви вук је типично моногамни, а парни пар ће остати заједно до краја живота, осим ако други партнер не умре. У Сјеверној Америци обично се размножавају од краја јануара до марта. Сиви вукови су обично трудни око 62 до 75 дана и обично рађају 4 до 6 младунаца по леглу. Новорођенчад се рађа слијепа и глуха, а чопор се брине о младунцима док не наврши десет мјесеци. У овом тренутку, они су обично довољно агилни да се брину о себи и беже од опасности.

Рецоммендед

Забрањени град Кине
2019
Вермонт Стате Флаг
2019
Најгушћа држава у Сједињеним Државама
2019