Тити Монкеи Фацтс - Животиње Јужне Америке

Титиси су мали, зечји, неухватљиви репни мајмуни породице Цаллицебинае . Налазе се у јужноамеричким државама Бразилу, Перуу, Еквадору, Боливији, Колумбији и Парагвају. Углавном насељавају влажне тропске и субтропске шуме, јер се њихова исхрана првенствено састоји од вегетације.

4. Физички опис

Мајмуни Тити углавном имају црвенкасто, смеђе или црно крзно, иако се нијансе могу разликовати у зависности од врсте. Крзно је дугачко, густо и меко, са помало испуцалим изгледом и има светлије нијансе на доњој страни.

Имају дуге стражње удове. Имају релативно кратке пасје адаптивне за храњење вегетацијом и воћем. Реп је крастав и необухватан. Женски реп може бити у распону од 36-64цм дужине, док је мушки од 39-50цм.

Мушки тити мајмуни се крећу у тежини од 850г-1200г (1.9-2.6лб), док су женке у распону од 700-1020г (1.5-2.2лб). Дужина женског тела се креће од 29-42цм, а код мушкараца од 30-45цм.

Они се крећу ходањем, пењањем и скакањем (четвероножје). Они се ретко виђају на земљи, јер насељавају стабла у потрази за вегетацијом. Када су на земљи, крећу се прилично брзо.

3. Дијета

Њихова исхрана се углавном састоји од плодова ( фругивора ), иако се хране и лишћем, инсектима, птичјим јајима и малим кичмењацима. Они се хране углавном незрелим плодовима са малих стабала. Они једу инсекте као што су чахуре, лептири, мољци, пауци и мрави. Велики део њихове исхране су и листови, нарочито млади листови, и листови пупољци, који су извор протеина.

Они у основи не морају да пију воду јер је извлаче из хране. Плодови и лишће имају висок садржај воде који је довољан да угаси жеђ. Неке врсте, међутим, знају да пију воду из река и потока.

2. Станиште и домет

Мајмуни Тити настањују јужноамеричке државе Колумбија, Боливија, Бразил, Еквадор, Парагвај и Перу. Различите врсте су поријеклом из ових стања у зависности од фактора као што су клима, вегетацијски покривач и надморска висина.

У Бразилу, на пример, пронађене врсте су Ц.баптиста, Ц. бернхарди, Ц. цинерасценес и Ц. молоцх . Врсте пронађене у Боливији су Ц.донацопхилус и Ц. ауреипалатти које обитавају у сјеверозападним дијеловима Боливије. Друге врсте које се налазе у Боливији, као иу Бразилу и Перуу су Ц.бруннеу, Ц. оенатхе и Ц.цупреус. Ц.дисцолор се налази у Колумбији, Еквадору, Перуу и Бразилу.

Ц. орнатус се налази само у источној Колумбији, док је Ц. паллесценс једина врста тити мајмуна пронађена у Парагвају.

Мајмуни Тити преферирају настањивање подручја са густом вегетацијом, као што су шуме, мочваре, кишне шуме, обале ријека, шикара, итд. Они воле шуме и рубове слободног пада, као и секундарни раст и закрпе, пронађене усред савана и близу ријека. Они се крећу око својих станишта да би тражили плодове, јер је већина плодова које они конзумирају сезонска.

Неколико врста има различита својства станишта. На пример, Ц.донацопхилус настањује отворене травњаке и саване, док Ц. цинерасценс преферира шумске површине и густе шуме.

1. Понашање

Титис живи у камповима који се састоје од најмање два члана до максималних седам, а мушкарац има одређени степен водства у тим групама. Оне су моногамне природе и имају само једног партнера за живот. Мушкарац брине о дојенчади, штити је и даје само мајци за дојење.

Ови мајмуни су углавном активни током дана до заласка сунца када се пензионишу. Током топлог периода, има доста воћа које их подиже рано да би се храниле, ау хладнијем периоду имају тенденцију да више спавају, јер се плодови тешко проналазе током тог времена.

Њихова места за спавање су на гранама које се налазе отприлике 15 метара од земље. Чланови спавају једни поред других и опћенито испреплићу репове и окупљају се заједно.

Имају мале домове; стога, они не показују знатну радозналост. Они оклевају да приступе новим ситуацијама. Пошто су територијални, они користе различите вокализације како би дефинисали, заштитили своје границе и ојачали своју територију.

Тити мајмуни могу мирно да постоје са другим приматима као што су веверице, мајмуни сова, тамарини. Веће врсте примата би се такмичиле са титисом за храну, посебно са већим воћкама, а титис би се потпуно отјерао.

Њихова комуникација се одликује високим и ниским тоновима, триловима, цвркутама и грунцама. Суочени са претњама и насиљем, они комуницирају са високим звуковима, док се доњи звукови често користе у комуникацији између њих и са другим друштвеним групама у станишту. Стење се током копулације, љубави и поздрава.

Титис такође комуницира физички тако што се међусобно дотерује и испреплиће репове током спавања. Мушки и женски партнери се међусобно опијају и испреплићу једни с другима него са другим члановима своје групе. Мужјаци су веома заштитнички и брижни према својим другарима, а често би и њих и њихове бебе.

Раптори, као што су орлови и сове, лову на тити мајмуне. Остали предатори укључују јагуаре и змије. Дјечји титис су осјетљивији на предаторе иако мушки мушкарци увијек пружају интензивну заштиту њима. Да би се заштитили од таквих предатора, тити мајмуни се често крију у густој вегетацији, испреплетеним смоквама и гранама где би грабљивци имали потешкоћа да их пронађу.

Рецоммендед

Шта је био Аболиционистички покрет?
2019
Нативе Бирдс Оф Сауди Арабиа
2019
Најмање земље у Јужној Америци
2019