Вакуитас - Раре Анималс Оф Мекицо

Вакуитас ( Пхоцоена синус ) се сматра најугроженијим китовима на свијету, који броје само 12-15 према процјени популације у марту 2018. Ове плискавице, ендемске за Калифорнијски заљев у Мексику, наведене су као критично угрожене Интернационална унија за очување природе (ИУЦН) од 1996.

5. Физички опис

Вакуитас су најмањи китови димензија од око 120 до 150 центиметара дужине и тежине око 55 килограма. Женска вакуитас је углавном мало већа од мужјака ове врсте. Кожа вакуитаса се креће од тамносиве на дорзалној површини до светло сиве до беле на трбушној површини. Тамни кругови окружују очи и уста ових плискавица и тамна пруга се спушта од браде до базе својих пераја. Верује се да им витко тело и широке пераје вакуита помажу да одрже нормалну телесну температуру у топлим водама које живе у њима.

4. Дијета и понашање

Вакуитас лови и храни се демерсалном и бентошком врстом риба у свом станишту. Обично се хране у лагунама где користе ехолокацију да би открили присуство рибе. Рибе које најчешће конзумирају вакуитас укључују морске пастрмке, грунтс и цроакерс. Вакуитас су обично солитарне врсте, осим када су мајке у пратњи њихових телади. У ријетким случајевима, виђене су групе од 10 или више вакуита. Ове плискавице стога нису толико друштвене као остале блиско повезане сисарије попут дупина. Они су такође избегавајући у природи на површини изнад воде само на кратко време да дишу, а затим брзо нестану у дубинама океана.

3. Станиште и домет

Вакуитас настањује плитке, мутне лагуне у близини обала гдје су услови идеални за доступност великог броја риба, ракова и лигња, које служе као храна за вакуитас. Ове плискавице преферирају да се хране у плитким водама до дубине од само 100 стопа. Они се могу приметити у обалним водама које су око 11 до 25 километара удаљене од обале иу дубинама од 36 до 160 стопа. Они имају најмањи распон међу осталим китовима у свијету и налазе се само у сјеверним дијеловима Калифорнијског заљева.

2. Репродукција и животни циклус

Вакуитас има екстремно малу стопу репродукције, производећи само једно теле у периоду од 1 до 2 године, што је такође један од фактора који су одговорни за његов пад. Пошто су вакуитас у природи неухватљиви, врло се мало зна о њиховом животном циклусу и репродукцији, а већина података добијена је проучавањем заробљених јединки ове врсте. Животиње сексуално сазревају у доби од 3 до 6 година и спарују се између касног прољећа и раног љета. Након периода гестације од око 10 до 11 месеци, они производе само једно теле. Телад остаје са мајком око 6 до 8 месеци и онда је спреман да живи самостално.

1. Претње и очување

Највећа опасност за опстанак вакуите је проблем прилова. Ове плискавице се често ненамјерно хватају у риболовни алат који се користи за лов рачића и других риба у приобалним водама. Према проценама, скоро 39 вакуитаса умире сваке године због тога што су ухваћени у шкргама за хватање других водених врста. Осим улова, вакуитас је такође угрожен смањењем количине воде у њиховом станишту. Ријека Колорадо се у великој мјери празни за потребе домаће потрошње у цијелом сливу, па се због тога њен водостај знатно смањује како се улива у Калифорнијски заљев. Пољопривредни одливи и отровне хемикалије такође се одводе у заљев, што додатно угрожава опстанак вакуита. Препознајући тренутну потребу да их спасе, мексичка влада је основала Међународни комитет за опоравак Вакуите (ЦИРВА) како би надгледао и заштитио вакуитас у њиховом природном станишту. Велика површина вакуита станишта је проглашена природним резерватом и планови су да се прошири ово подручје даље како би се обухватио читав спектар ових животиња. У природном резервату у цијелости су забрањене риболовне активности у рибарству и другим риболовним активностима. Такође се планира да се обезбиједи алтернативни извор одрживог запошљавања локалним рибарима у Заливу како би их се одвратило од риболова у вакуита станишту. Положај вакуите се приказује у документарном филму "Море сенки".

Рецоммендед

Забрањени град Кине
2019
Вермонт Стате Флаг
2019
Најгушћа држава у Сједињеним Државама
2019