Бигхорн Схееп Фацтс: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Иако има много подврста, Бигхорн овце су једна од само двије врсте планинских оваца које се налазе само у Сјеверној Америци. Овни (мужјаци) могу нарасти до 160 цм и дужине од 5 до 3 инча, од носа до стражњице, док су овце обично мање, на дужини од око 5 стопа (150 центиметара). Мужјаци бигхорн оваца могу тежити чак 280 килограма (127 килограма), с тим да рогови имају тежину до 31 килограм (14 килограма). И овнови и овце имају рогове, иако су рогови овнова већи и закривљенији, достижу дужину до 30 инча (76 центиметара), а обим кривине је до 15 инча (18 центиметара). Труба може да служи као дијагностичка карактеристика да би се утврдило старост, подврста, здравље, па чак и животна историја животиње.

Диет

Бигхорн овце су биљоједи и дневне, што значи да су углавном активни током дана. Њихова исхрана може варирати у зависности од годишњег доба, као и станишта сваке подврсте. Током годишњих доба с обиљем хране, овце ће се хранити травама, форбама и шашима. Онда, у оштријим сезонама као што је зима, овце ће проводити више времена прегледавајући и хранити се јачим дрвеним биљкама као што је четкица за зечеве. У подврста које живе у пустињама, Бигхорн овце ће јести четкасте биљке и кактусе, и они ће добити већину своје влаге кроз храну, иако ће и даље путовати да посећују рупе за заливање једном у неколико дана.

Хабитат анд Ранге

Распрострањена широм Северне Америке, Бигхорн овце се могу наћи у западним провинцијама Британске Колумбије и Алберте у Канади, у западним и централним државама Сједињених Држава, као иу северозападним државама Мексика. Иако се Бигхорн овце сматрају врстом "најмање забринутости" од стране Међународне уније за очување црвене листе угрожених врста природе, постоји неколико популација и подврста које су заправо угрожене, иако је њихова укупна популација стабилна, са преко 15.000 само у Канади. Пријетње које редовно суочавају овце Бигхорн укључују лов (који може повриједити популацију у цјелини, што обично доводи до смрти доминантних мужјака за узгој), губитак станишта и домаћу стоку, с обзиром да се потоњи натјечу за храну и шире болести као што су респираторних болести.

Понашање

Бигхорн овце су друштвене животиње које живе у стадима. Овце и јагњад живе у већим стадима до 20 јединки, а овнови живе у мањим групама од 2 до 5. Током зиме, овце се могу удружити да формирају још већа стада до 100 јединки. Овнови и овце ће живети одвојено већину године, док се не догоди сезона парења. Бигхорн овце могу да се крећу до 15 миља на сат (24 километра на сат) док се пењу на планинске падине. Својом изванредном сигурношћу, могу користити полице од највише 2 инча (5 центиметара) широко као упориште за скакање с једне платформе на другу, све до 6 стопа, без проблема.

Репродукција

У јесен, овнови почињу да се такмиче једни против других за право на размножавање оваца тако што ће напајати једни друге, често достижући брзине од преко 20 миља на сат (32 километра на сат) у том процесу. Ова такмичења могу трајати и до 24 сата док један од мушкараца не попусти, што је обично млађи са мањим роговима. Бигхорн овце нису моногамне, а женка ће прихватити неколико овнова у датом циклусу еструса (када је "у топлоти"). Период трудноће овце траје од 5 до 6 мјесеци, након чега ће се у прољеће родити 1 до 2 јањца. Женска јагњад ће остати са мајчиним стадима, док ће мушкарци напустити групу када буду између 2 и 4 године да би се придружили стаду овнова.

Рецоммендед

Шта је пословица?
2019
Шта је губитак?
2019
Амерички најпопуларнији начини путовања на посао
2019