Блацк-Таилед Праирие Дог: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Блацк Таилед Праирие Догс ( Циномис лудовицианус) су чланови породице Веверица, Сциуридае . Основна карактеристика ове породичне групе је да су они мали до средњи глодавци, а укључују и веверице. Налазе се преко Великих равница које покривају Северну Америку од Мексика до Канаде. Црно-репови преријски пси, као што и њихово име алудира, имају црне репове, као и препланула тела са светлијим доњим чворовима. Њихове дужине се крећу од 14 до 17 инча као одрасле особе, са зрелом тежином од 1, 5 до 3 фунте. Нема јаких карактеристика које би разликовале полове, мада су мушкарци углавном тежи од женки. Њихови капути лити се два пута годишње када се годишња доба мијењају, а љетне капуте су лакше од зимских.

Диет

Црно-репови праријски пси спадају међу најизбирљивије једе у животињском царству. Они су веома специфични у вези са фазама у којима једу различите биљке и прилагођавају своју исхрану променама годишњих доба. Зими ријетко излазе из својих подземних јазбиница, па зато воле да вечерају на подземним коренима у то време. Током летњих месеци, већина њихове исхране чине различите траве. Они добијају доста своје хидратације и од биљака, посебно из равница бодљикавих крушака. Трава биљке чине највећи део њихове исхране, допуњене семеном, корењем и инсектима као што су скакавци.

Хабитат анд Ранге

Њихов статус очувања наводи их се као врсту "најмање забринутости", што указује на то да су на врло здравом нивоу популације. Црни репови преријски пси су некада били у много већем делу Северне Америке него данас, од Мексика до Канаде. И даље се могу наћи у Мексику, САД-у и Канади, мада је њихова популација много мања, а њихова станишта фрагментирана. Због тога што су њихова станишта травњаци који се користе за пољопривреду, они су претрпели много уништавања станишта. Они живе у преријама преко западне половице континента, чинећи своје домове подземним. Вјероватно је због тога важно да имају равну површину изнад њих да служе као њихови кровови. Највећа опасност за преријске псе је уништавање њихових станишта које треба претворити у употребу на фарми. Сматрају се кључном врстом јер играју тако важну улогу у својим екосистемима. Њихове јазбине пружају домове разним врстама других животиња, укључујући црне стопице, совице и тигрове саламандре. Многе различите врсте рачунају на њих као важан извор хране како би одржале стабилност своје популације. Ови предатори укључују којоте, орлове и исте врсте црних стопала које дијеле своју кућу с њима.

Понашање

Глодавци су познати по својим разиграним и знатижељним личностима, а црни репови преријски пси нису изузетак. Они су веома друштвене и љубазне животиње, живе у породичним јединицама које се зову цотерије, које обично чине један мужјак, пар женки и њихово потомство. Ове цотерије живе у великим групама, стварајући велике колоније преријских паса у подземним јазбинама. Ове јазбине су веома сложене, са различитим областима посвећеним као расадници, за спавање, за исхрану и оне за уклањање отпада. Постоје различити отвори у јазбинама, обично са "пазљивим" собама у близини излаза где црни репови пси могу да чувају стражу ван активности. Они комуницирају једни с другима кроз звукове различитих варки које означавају различите предаторе. Они такође комуницирају тако што једни другима дају тзв. "Пољупце" преријског пса, облик муцања који се користи приликом поздрава.

Репродукција

Женке црних репова преријки почињу да се загревају у марту. У овом тренутку, црни репови прерији настављају да се паре под земљом, с тим да се сезона парења завршава почетком маја. Женке су трудне у периоду од 33 до 38 дана, а сви њихови младунци су рођени до краја маја. У малом је обично 3 до 4 младунца, али је познато да црни штекавац рађа до 8 младунаца у једном леглу.

Рецоммендед

Забрањени град Кине
2019
Вермонт Стате Флаг
2019
Најгушћа држава у Сједињеним Државама
2019