Чињенице о Оспреи: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Оспреи, или Пандион халиаетус, су птице грабљивице које једу рибе и имају велику величину и спектакуларан изглед. Величина ове птице обично варира између 21 и 23 инча (54 и 58 центиметара) са тежином од око 2, 3 до 3 килограма (1, 2-1, 4 килограма), са својим крилцима која се протежу до око 5 или 6 стопа (1, 5 до 1, 8 метара). ). Дорзални делови ове птичје врсте, укључујући леђа и горњи покривачи крила, су дубоке, чоколадно браон боје, док су њихови вентрални региони првенствено бели. Њихове груди су беле са смеђим мрљама. Крунице и чела Оспреи-а су углавном бијеле боје, а тамна линија тече око очију и протеже се до страна врата. Боја птичјих шареница је жута, са бледо плавом, прозирном, ництитатинг мембраном. Иако су сполови у Оспреису прилично слични по изгледу, неколико видљивих разлика може се користити за њихово разликовање. Одрасли мужјаци обично имају мршавије тело и ужа крила него женке, са женама које обично постижу телесне масе 15-20% више него њихове мушке колеге при достизању физичке зрелости. Смеђе пруге на грудима су обично тамније и гушће код женки него код мушкараца. Малолетници ове врсте слични су одраслима, осим наранџасто-црвене боје њихових перуника у својим првим годинама, као и љускав изглед леђа и крила крила, што је посљедица свјетлосних рубова прве боје перје, које се губе када виде своју прву зиму.

Диет

Или морска или слатководна риба може садржати лавовски дио дијете Оспреис. Пошто ове птице нису у стању да роне даље од 0.5-1.0 метара дубоко у води, њихови извори хране су првенствено ограничени на оне рибе које се налазе у плитким водама или површинској школи рибе. Просечна величина њиховог плена креће се између 8 и 14 инча (20 и 36 центиметара). Продорна визија Оспреија може да открије подводне покрете са висине од 10 до 40 метара (33–131 стопа) изнад површине воде. Након што су означили своје мете, птице лебде изнад воде неколико тренутака пре него што су ушле у воду, прво ногама, да ухвате плијен. Ова птичја врста је по природи добро осмишљена како би задовољила своје предаторске навике храњења. Са оштрим спикулама испод ножних прстију, канџама са скалама окренутим уназад, и ноздрвама које се могу затворити приликом роњења у воду, ефикасни грабљивац је добро опремљен да лако успе у својим напорима да ухвати рибу.

Хабитат анд Ранге

Оспреис обично често посећује подручја са плитким риболовним теренима, или дубље воде гдје се риба школује у близини површине. Подручја са пространим плитким, рибљим водама, као што су језера, мочваре, лагуне и ријеке, служе као идеална станишта за ове птице да напредују. После сиви соколови, Оспреис је друга најчешћа птица грабљивица, или раптора, у свету. Осим за Антарктику, налазе се у тропским, суптропским регионима и умереним на свим другим континентима. У љето, Оспреис се налази у Сјеверној Америци од Аљаске до Невфоундланда и даље на југ према Флориди и Гулф Цоаст. Током ове сезоне, такође се узгајају у свим деловима Европе. Оспреии мигрирају дуж обала према Јужној Америци, јужној и југоисточној Азији и сјеверној Африци током зимске сезоне. У Аустралији ове птице првенствено имају седентарну присутност без великих миграција. Златни орлови, ћелави орлови, велике рогате сове су најчешћи природни предатори ових птица. У периоду који је трајао од 1950-их до 1970-их, популације Оспреја су се значајно смањиле, због раширене употребе пестицида који су отровали ове птице и разрјеђивали њихове љуске јаја. Међутим, строга примјена забрана штетних пестицида, као што је забрана ДДТ-а из 1972. године, помогла је да се популација Оспреи врати на сигурније нивое. Резултати конзервацијског статуса, који су пружени у Америчком истраживању узгоја птица, показали су охрабрујући пораст популације Оспреи, показујући стопу раста од 2, 5% годишње између 1966. и 2010. године.

Понашање

Оспреиси су обично у самици, а обично су скривени сами или у малим групама од шест до десет. Познато је да бране своја непосредна места за гнежђење, обично од других Оспреиса, иако нису строго територијална, што их издваја од већине других птица које једу рибу. Зрачне потјере за одбрану гнезда су уобичајене међу овим птицама и могу чак постати прилично интензивне у одређеним случајевима. Они више воле роостинг на отвореним површинама, као што су голе гране дрвећа, и могу се спустити на земљу за топлину у хладним данима. Познато је да се младунци агресивно надмећу над изворима хране, што често резултира елиминацијом њихових слабијих, касније излежених чланова.

Репродукција

Откривено је да се оспреји паре за цео живот, иако су пријављени ријетки случајеви полиандрије. Током сезоне парења, пар мушких и женских партнера ће ући у петомјесечни период партнерства како би подигли своје потомство. Гнезда се опрезно граде од партнера за парење користећи штапове, са компактном подлогом алги, трске, винове лозе и других таквих материјала у њима. Мушкарац је првенствено укључен у прикупљање свих ових материјала, док их женка припрема за изградњу гнијезда. Гнијезда изграђена у првој сезони пара су обично мала, али како године пролазе, гнијезда могу постати велика, довољно велика да могу чак и прилагодити човјека. У року од месец дана од парења, између 2 и 4 беличастих јаја, са препознатљивим мрљама црвенкастосмеђих боја, поставља женка. Просечно време између излегања јаја и њиховог физичког развоја у младунце обично траје око 10 недеља.

Рецоммендед

Шта је био Аболиционистички покрет?
2019
Нативе Бирдс Оф Сауди Арабиа
2019
Најмање земље у Јужној Америци
2019