Шта је птица државе Васхингтон?

Вашингтон је америчка држава смештена у северозападном делу земље, названа Пацифиц Нортхвест (ПНВ). Са површином од 71.362 квадратних миља и популацијом од 7.535, 591, Вашингтон се сврстава у 18. најшири и 13. најнасељенији амерички савез. Држава је примљена у Унију 1889. године и добила је надимак "држава зимзелена". Поред своје заставе, Вашингтон има и бројне државне симболе, укључујући државни цвет (пацифички рододендрон), државни плод (јабука), државно дрво (западни кукац) и државну рибу (челичанска пастрмка). Вашингтон такође има званичну државну птицу: врбовог златника.

Службена државна птица

Черуп од врбе, такође познат као амерички златник или дивљи канаринац, је државна птица Вашингтона. Државно законодавство је започело процес усвајања званичне птице 1928. године, тражећи од ученика да одаберу своју омиљену. Већина је изабрала западну ливаду, али су законодавци одбили избор јер је птица била популарна међу многим другим државама, укључујући Орегон и Вајоминг. Године 1931. Федерација женских клубова спровела је државни референдум номиновањем дјетлића, врбешца, врапца, јунца и западног танага као кандидата за државну птицу. До 1951. године, државно законодавство није одобрило птицу, већ је позвало на отицање између златне рибице врбе и западне ливаде. Черуп од врбе се показао популарним, па је касније те године проглашен за службену државну птицу. То је такође званична државна птица Ајове и Њу Џерсија.

Физички опис

Широм врбе је између 4, 3 и 5, 5 инча и има распон крила од око 7, 5 инча. Птица има мали ружичасти конусни кљун који током пролећног молта постаје светло наранџаст. Мушка зеба је јарко жута, са белом стражњицом видљивом током лета, док је женка примарно смеђе боје. Млада врбова златица има тамносмеђу леђа и бледо жуту доњу страну.

Дистрибуција и станиште

Амерички златник налази се широм Сједињених Држава. То је мигрант на кратким релацијама, јер се северна популација креће на југ током зиме. Тридесетих година прошлог века златник је неуспешно уведен на Тахити и Бермуде. Птица преферира отворену земљу, посебно поља, поплавне равнице, ливаду, вртове и воћњаке. Жута златица је гранивороус птица, што значи да пре свега једе семе биљака, али се повремено храни малим инсектима за протеине. Његова примарна исхрана састоји се од чичара, маслачка, дивизма, космоса, амброзије, сунцокрета, као и низа других годишњих биљака. Жути златник такође троши пупољке дрвећа, бобице и сок од јавора.

Интеракција са људима

Жута златна штака одржава блиске односе са људима, јер се птица може наћи у двориштима и вртовима, гдје се хране пчелињим балзамом, чичком и зинијама. Током зиме жута златица мигрира близу људи да би се хранила семеном нигера. Птица није од непосредне важности за конзерваторе, јер на њу не утиче људска активност. Иако су друге животиње и птице негативно погођене крчењем шума, жута златица заиста има користи од отворених површина које ствара крчење шума.

Рецоммендед

Шта је био Аболиционистички покрет?
2019
Нативе Бирдс Оф Сауди Арабиа
2019
Најмање земље у Јужној Америци
2019