Спиннер Схарк Фацтс: Животиње Сјеверне Америке

Физички опис

Спиннер ајкула је велика и витка врста морског пса реквијема, са дугом и шиљастом њушком, и црним перајама. Има сиво-бронзану леђа и бијели трбух, као и танку бијелу траку дуж њених бокова. Има и мале и кружне очи и јединствену конфигурацију зуба. Док зуби у горњој вилици имају уске трокутасте кврге на широким подлогама, зуби доње вилице имају више витке кврге. Такође се разликују од многих других врста ајкула, ајкуле за предење су мале, трокутасте прве дорзалне пераје. Спиннер ајкуле, у просеку, теже 123 фунте и дугачке су 6, 6 стопа. Могу, међутим, да постигну тежину телесне масе од 200 фунти и дужине до 9, 8 стопа.

Диет

Спиннер ајкуле се хране углавном малим рибама. Иако преферирају ројску рибу, као што су сардине и харинге, такође ће јести инћуне, морски сом, рибу лизардфисх, ципал, плаву рибу, туну, бонидо, крокер, сипу, лигње и грунке. Они хватају свој плијен тако што брзо пливају у школама риба, врте се и скачу док снажно лупкају да би ухватили плијен.

Хабитат анд Ранге

Спиннер ајкуле живе у широком распону морских станишта. Они се могу наћи на свим нивоима воде у колони, иако показују преференције за воду мање од 98 стопа дубине. Они су такође миграцијске ајкуле, које обично остају у топлим подморским водама у пролеће и лето и прелазе у дубљу воду у хладнијим годишњим добима. Њихова дијаспора се простире на три главна океана. У Атлантском океану, могу се наћи дуж обала САД и Јужне Америке, као и Сјеверне Африке и јужно од Намибије. У Индијском океану, Спинери живе уз Јужну Африку, као и Мадагаскар, Индија, Јава и Суматра. У Тихом океану, спинери се могу уочити у Јапану, Вијетнаму, Аустралији и на Филипинима. Они су класификовани као "близу угрожени" од стране ИУЦН црвене листе угрожених врста.

Понашање

Спиннер ајкуле су веома акутне и перцептивне када се хране. Познате су по томе што су вертикално скакале и изашле из воде, и нарушавале велике гужве риба. Они нису посебно агресивни, иако понекад нападају људе у очајничкој потреби за храном. Али их људи чешће хватају за комерцијалну потрошњу, јер њихове пераје, месо и нафта доносе високе тржишне вредности. Оне су миграторне, а не територијалне, и прелазе у дубље океане током зимских месеци, враћајући се у плиће воде када постану топлије.

Репродукција

Спиннер ајкуле су живородне. Женке имају плаценту жуманчане кесице да хране ембрионе у њима све док младићи нису довољно зрели да би се родили споља. Женке се рађају сваке друге године, а не сваке године. Период трудноће је између 12 и 15 месеци, варирајући у зависности од локације њихових породичних опсега. Женке рађају у летњим месецима у приморским регионима, са легама величине од 3 до 15 младунаца. Ови потомци се крећу између 60 и 75 центиметара при рођењу. Пси брзо расту и достигну зрелост у првих неколико месеци живота.

Рецоммендед

Грассландс - Ецосистемс оф тхе Еартх
2019
Шта је птица државе Васхингтон?
2019
Шта је Геодетски лук Струве?
2019