Тонкин Снуб-Носед Монкеи - животние света

Тонкин снуб-носед мајмун је карактеристично необичан, препознатљив и један од критично угрожених врста примата у свету. То је једна од пет врста мајмуна популарних због свог равног, преврнутог носа и дебелих усана. Ова врста је ендемска за Вијетнам где је глобални приоритет за очување. Процењује се да је данас само 200 дивљих мајмуна Тонкин остала у дивљини и врста је претпостављала да је изумрла само да би се поново открила 1989. године. Тренутно је највећа врста примата у Вијетнаму.

4. Физички опис

Тонекин опскурни мајмун има широко спљоштено лице, са изразито ружичастим носом и чупавим ушима, што даје готово комичан изглед. Оба пола имају витка тела у поређењу са другим мајмунима. Боја длаке и узорак варирају међу популацијом. Међутим, најуобичајеније ознаке су црна крзна на деловима тела која су видљива споља, док су унутрашње просторије кремасто-беле боје. Мужјаци имају израженију наранџасту боју око грла и тамнија уста у поређењу са женском. Младунци имају сиво крзно које се са годинама затамњује до црне.

3. Дијета

Тонкин снуб-носед мајмун се храни широким распоном листова као и семеном и воћем. Није строго фоливорозан, већ се обично храни преко 60 врста биљака и воћа. Дијета се састоји од 28% стабљика листа, 28% зрелих плодова, 22% незрелих плодова, 11% незрелих листова, 8% цвијећа и 3% сјемена. Има сочан желудац са дигестивним системом посебно прилагођеним за варење лишћа. Јака чељуст је повезана са прехрамбеним склоностима за жилаву биљну храну.

2. Станиште и домет

Мајмуни који гњаве у Тонкин-у обитавају у суптропским подручјима Вијетнама, обично на надморској висини од 700 до 3.900 стопа. Подручја су типично повезана са планинским крајолицима. Углавном је ограничена на примарну зимзелену шуму. Масовно крчење шума и лов знатно су смањили домет и станиште мајмуна који су се опустошили у Тонкину на само пет локација. Потврђено је да је популација мајмуна опустошеног Тонкин-а разбацана по неколико провинција у Вијетнаму, укључујући Ханг Гианг, Туиен Куанг и Бац Кан, а могу се наћи иу провинцији Нгуиен у Тајланду, иако би тај број могао бити мањи од десет. Лов се сматра главном пријетњом за врсту.

1. Понашање

Тонкин снуб-носед мајмун је углавном активан током дана. То је искључиво дрвеће, обично се креће преко шуме шпиље ходањем по све четири ноге, пењући се, скачући, или чак суспендујући гране. Она се креће око кровић у малим групама од око десет до петнаест мајмуна са сваком групом која се састоји од једног одраслог мушкарца, више женки и младих. Екстра мушкарци чине групу свеженика. Групе не беже од ловаца што их чини лаком метом. Такође може да спроводи неке активности као што су брање воћа и других намирница на земљи. Тонкин снуб-носед мајмун спава на доњим гранама дрвећа на планини да се заштити од хладноће. Нема доказа да је у стању да плива. Они имају различите позиве, као што је гласан аларм.

Рецоммендед

Главне битке америчког револуционарног рата
2019
Које земље и територије чине Меланезију?
2019
Петар Велики - светски лидери у историји
2019